Waarom is een appartement kopen zo populair?

De huizenmarkt zit flink op slot in Nederland. Wie op zoek is naar een huis, vist vaak regelmatig achter het net. Projectontwikkelaars proberen vaak op een stuk bouwgrond zoveel mogelijk huizen te bouwen. Het is dan logisch dat de keuze op appartementen valt. Door in de hoogte te bouwen kunnen er immers meer woningen worden gerealiseerd. Ook is de prijs van een appartement in de meeste gevallen lager dan die van een eengezinswoning. Dit maakt het voor een grotere groep aspirant kopers mogelijk om een huis te kopen.

Ideaal voor starters

Een appartement is ideaal voor starters op de woningmarkt. Zij hebben immers nog geen vermogen opgebouwd in een eerder gekocht huis. De prijzen voor koopappartementen in Groningen zijn in de meeste gevallen goed op te brengen, zeker voor tweeverdieners. Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat je bij de koop van een appartement ook te maken krijgt met een Vereniging van Eigenaren. Hieraan betaal je een maandelijkse bijdrage in de algemene kosten. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld schoonmaakkosten voor centrale ruimtes en groot onderhoud aan het gebouw. Daarnaast geldt er meestal een huishoudelijk reglement waar je je aan moet houden. Zo mag je vaak niet zomaar aanpassingen aan het appartement doen zonder toestemming van de VvE.

Wat doe je zelf en wat doet de VvE?

Als je een appartement koopt en je wilt een nieuwe keuken dan kun je die gewoon uitzoeken en bestellen bij een keukenleverancier van je eigen keuze. Alles wat achter de voordeur gebeurt is in principe je eigen verantwoordelijkheid. Je mag de woning binnen ook schilderen in kleuren die jij mooi vindt. Maar de buitendeur aan de buitenzijde een ander kleurtje geven is niet de bedoeling. Het schilderwerk aan de buitenzijde wordt door de VvE geregeld. Ook zaken als ventilatie zijn vaak centraal geregeld. Daarnaast is er de kans dat het appartement gebruik maakt van blokverwarming, waardoor je dus geen eigen CV ketel of warmtepomp in je huis hebt. Je mag als eigenaar wel meebeslissen over bijvoorbeeld groot onderhoud. Hiervoor organiseert de VvE vergaderingen waar de leden stemrecht hebben.

Ben je op zoek naar een appartement?

Neem contact op met Lamberink makelaars en adviseurs als je op zoek bent naar een koopappartement. Het is zeker aan te raden om bij een bezichtiging een aankoopmakelaar mee te nemen. Die kijkt objectief naar het huis en kan je wijzen op tekortkomingen en achterstallig onderhoud. Zelf ben je soms zo enthousiast over een huis, zeker wanneer je al lange tijd op zoek bent, dat je daar overheen kijkt. Dan bestaat dus het risico dat je meer voor het huis wilt bieden dan het waard is. Als dan achteraf allerlei kosten naar boven komen die je moet maken om het huis op te knappen kan dat leiden tot financiële problemen. Als er achterstallig onderhoud is, dan is het verstandig om een inventarisatie te maken van de kosten om dit op te lossen voordat je een bod op het appartement doet.