De beste keukenindeling voor jouw ruimte

black round seat beside white wall

In veel huizen is de keuken het hart van het huis. Er wordt met elkaar gegeten en aan de keukentafel ontstaan doorgaans de meest diepgaande gesprekken. Je kinderen rennen na school als eerste naar hier om een glas drinken te pakken en jijzelf komt er ook regelmatig om een snackje te halen. Met andere woorden, het is een plek waar je wil zijn en waar je je écht thuisvoelt.

Dat de keuken het centrum van het huis betreft, houdt waarschijnlijk ook in dat je erin investeert. Je kijkt daarbij natuurlijk naar de functionaliteit, maar ongetwijfeld ook naar de esthetiek van de ruimte. In dit artikel bespreken we hoe je jouw keukenruimte het beste kan indelen, rekening houdend met verschillende behoeften en stijlen. Lees je gauw verder? Dan weet je straks of je toch moet gaan voor een rechte keuken bestellen, in plaats van dat andere alternatief.

De L-vormige indeling

Een veelvoorkomende indeling van de keukenblokken, is de L-vormige opstelling. Deze indeling biedt maximale efficiëntie en is ideaal voor kleine tot middelgrote keuken. Met zo’n L-vorm kun je alle belangrijke elementen – kookplaat, gootsteen en koelkast – binnen handbereik hebben. Een kwartslag draaien en je staat alweer voor het volgende element, om het zomaar te zeggen. Weet wel wel dat een L-vormige wel wat minder handig is als je vaak met twee of meer personen aan het koken bent. Bovendien ben je een hele hoek aan opslagruimte kwijt óf heb je een kastje met een wat onhandig te bereiken opslagruimte.

De U-vormige inrichting

Voor diegenen met wat meer ruimte en de behoefte aan extra opbergruimte is de U-vormige keukenindeling een uitstekende keuze. Deze opstelling omringt je met werkruimte en biedt voldoende mogelijkheden voor het organiseren van keukenapparatuur en benodigdheden. Het creëert daarnaast ook nog eens een gezellig sfeer, waarbij je makkelijk contact maakt met degene die aan de buitenkant van de ‘U’ zitten, mocht je een vrij uiteinde hebben.

Maar, houdt er rekening mee dat een U-vormige keuken veel ruimte inneemt. Bovendien geldt dat je niet eens veel meer bewegingsruimte creëert wanneer de ‘U’ tegen drie wanden aan staan. Het enige wat je dan hebt, is een groter aanrechtblad (en meer kastjes).

De rechte keuken

Een rechte keuken is misschien wel de meest praktische van allemaal. In smalle ruimtes komt zo’n keuken perfect tot zijn recht. Het enige nadeel wat de meeste mensen hierbij ondervinden, is dat er vaak weinig ruimte overblijft voor een aanrechtblad. Ook is het wat dat betreft vaak geen keuken met de meest optimale indeling als je kijkt naar de zogeheten ‘keukendriehoek’.

Mocht je trouwens wel een brede ruimte hebben, maar een L-vorm of een U-vorm niet echt ‘mooi’ vinden, dan kan je altijd nog kiezen voor een parallelle keuken. Hier bij staat er parallel aan de rechte keuken, nog een keukenblok. Aan de ene kant bevindt zich dan vaak de gootsteen en het gasfornuis, aan de andere kant de koelkast en oven. Wellicht kan je aan zoiets denken, wanneer je je keuken bij Superkeukens bestelt.

Kookeiland

En dan tot slot, de keuken met een kookeiland. Fantastisch, gezellig, praktisch én (nog steeds) ontzettend populair. Voor diegenen die een open en moderne uitstraling willen, is de kookeiland-indeling dan ook een trend die niet te missen is. Een kookeiland in het midden van de keuken kan dienen als een multifunctioneel werkgebied en een gezellige ontmoetingsplek.

Houd er overigens wel rekening mee dat het veel ruimte inneemt en vaak duurder is in termen van renovatie. Maar goed, waar je ook voor kiest, we weten bijna zeker dat het je wel gaat lukken. Heb je toch nog een vraag? Schroom dan niet om een professional in te schakelen. Ze weten ongetwijfeld antwoord op je vragen te geven.