Uitleg over het syndroom van Tietze

Heb jij weleens van het syndroom van Tietze gehoord? Het is een zeldzame ontstekingsaandoening die flink wat ongemak en pijn in de borstkas kan veroorzaken. Dit syndroom treft het kraakbeen dat de ribben aan het borstbeen (sternum) verbindt, met name bij de bovenste ribben. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan de pijn die het veroorzaakt zeer intens zijn en de kwaliteit van leven beïnvloeden. 

Graag vertellen we je meer over het syndroom van Tietze, inclusief symptomen, oorzaken, diagnose, behandelingen en hoe fysiotherapie kan helpen om de symptomen te verlichten. Zo ben je compleet op de hoogte van deze aandoening! 

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is zoals eerder gezegd een ontstekingsproces waarbij het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben gezwollen raakt. Deze zwelling veroorzaakt pijn die kan uitstralen naar andere delen van de borst en zelfs de armen. Het kan plotseling ontstaan en wordt soms verkeerd gediagnosticeerd als een hartaanval, wat patiënten en hun families begrijpelijkerwijs angstig kan maken. 

De exacte oorzaak van het syndroom is onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met overmatige fysieke activiteit, een directe klap op de borstkas, of ongewone, repetitieve bewegingen van de bovenlichaam. Als je dit weet, kun je dus ook kijken of je dit kunt vermijden om dit syndroom eventueel te voorkomen. Te veel van iets is niet goed, zoals te veel sporten of te vaak dezelfde beweging maken met je bovenlichaam. 

Symptomen van het syndroom van Tietze

Het meest voorkomende symptoom van het syndroom van Tietze is scherpe, aanhoudende pijn aan de voorzijde van de borstkas. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Zwelling van het getroffen kraakbeen
 • Pijn die verergert bij hoesten, niezen, diep ademen of lichamelijke activiteit
 • Roodheid of warmte over het getroffen gebied
 • Pijn die uitstraalt naar armen, schouders of de rug

Diagnose van het syndroom van Tietze

De diagnose van het Syndroom van Tietze wordt voornamelijk gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en de medische geschiedenis van de patiënt. Artsen kunnen ook extra onderzoek aanvragen zoals een röntgenfoto, MRI of CT-scan om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten, zoals een hartaanval, ribfracturen of andere borstaandoeningen.

Voor meer gedetailleerde inzichten over fysiotherapie bij dit syndroom en om een behandeling die specifiek is afgestemd op jouw situatie te vinden, kan overleg met een specialist zeer waardevol zijn.

Behandelingsopties

De behandeling van het Syndroom van Tietze richt zich op het verlichten van pijn en ontsteking. Dit kan onder meer de volgende benaderingen omvatten:

 • Pijnstillers: NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zoals ibuprofen of aspirine kunnen worden gebruikt om pijn en zwelling te verminderen.
 • Corticosteroïdinjecties: Bij ernstige gevallen kunnen injecties direct in het ontstoken gebied worden gegeven om ontsteking te verminderen.
 • Rust: Het vermijden van (sport)activiteiten die de symptomen verergeren is cruciaal.
 • Warmte- en koude compressen: Het toepassen van warmte of koude kan helpen de pijn te verlichten, afhankelijk van wat het beste werkt voor de individuele patiënt.

De rol van fysiotherapie

Fysiotherapie is een effectieve methode voor het beheersen van de symptomen van het Syndroom van Tietze. Een fysiotherapeut kan helpen met bijvoorbeeld:

 • Oefeningen om de flexibiliteit en kracht van de borstspieren te verbeteren.
 • Technieken voor pijnbeheersing, waaronder houdingsadvies en ademhalingsoefeningen.
 • Manuele therapie om beweging in de borstregio te faciliteren en pijn te verminderen.

Leven met het syndroom van Tietze

Leven met het Syndroom van Tietze kan uitdagend zijn, maar met de juiste behandeling en ondersteuning is het mogelijk om een normaal en actief leven te leiden. Patiënten worden aangemoedigd om goed geïnformeerd te blijven over hun conditie en om nauw samen te werken met hun gezondheidszorgteam om de beste resultaten te bereiken.