Spijt van je keuzes? Lees hier waarom dat niet nodig is

woman standing in front of mirror

Dat laatste hapje was een hapje te veel en nu heb je niet alleen buikpijn, je hebt er toch ook wel een beetje spijt van. Of je kreeg spijt, die ene keer dat je je grote liefde toch liet gaan, ook al wist je dat je er beide verdriet van zou krijgen.

Alwéér. Weer dat gevoel van spijt. Mensen maken wel vaker dan eens een fout waar ‘spijt’ het gevolg van is. Of het nu gaat om die ene relatie of iets heel anders, zoals het moment waarop je je bedacht dat je toch die tattoo niet wilde, er is altijd een oplossing! Het gevoel van spijt zetten we daarmee zonder pardon aan de kant. We gunnen je namelijk een leven waarin je alle keuzes die je maakt, op een bewuste manier maakt en nooit het gevoel hebt dat je ergens spijt van hebt.

Life is a rough journey

Het leven is niet makkelijk, nee, dat geven we je meteen mee. Het leven is een reis vol met ups en downs. Elke beslissing die je hebt genomen, goed of slecht, heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent. Spijt hebben van je verleden betekent eigenlijk dat je spijt hebt van de lessen die je hebt geleerd. Dus onthoud, elke fout die je hebt gemaakt, elke misstap die je hebt begaan, heeft bijgedragen aan je groei en ontwikkeling.

Spijt is daarmee eigenlijk iets dat niet zou moeten bestaan. Natuurlijk vind je het jammer dat een tattoo hebt gezet en dat de tattoo verwijderen nu nog tot je laatste redmiddel is, maar denk eens goed na! Er bestaat gewoon een oplossing, die je kan inzetten om de naam van je ex van je arm te halen. Dus ja het is jammer dat je ooit die beslissing hebt genomen, maar dat is nu. Ten tijde van je relatie vond je het een goed idee en nu blijkt dat het toch niet de liefde van je leven te zijn. De les? Wees jezelf altijd trouw en laat je niet beïnvloeden om een stukje lichaam van jezelf aan iemand anders te wijden, hoe lief/ mooi/ geweldig/ fantastisch je die persoon ook vindt.

Verantwoordelijkheid nemen

Waar we in de situatie hierboven dus eigenlijk op doelen, is het nemen van verantwoordelijkheid. In plaats van alleen spijt te hebben, is het zaak je schouders onder de situatie te zetten en een oplossing te vinden. Als je een fout hebt gemaakt, erken het dan, leer ervan en neem stappen om het in de toekomst beter te doen. Het vermijden van spijt betekent niet dat je je fouten negeert, maar dat je ze gebruikt als een kans om jezelf te ontwikkelen.

We geven je enkele voorbeelden van situaties uit de praktijk en hoe je deze dan kan oplossen, in plaats van er om te blijven balen.

  • Verkeerde opleiding
    Je hebt de verkeerde opleiding gevolgd, en nu? Oplossing: overweeg bijscholing, omscholing of het volgen van cursussen om nieuwe vaardigheden te verwerven en je carrière een andere weg in te slaan.
  • Scheren
    Al jaren kamp je met scheerirritaties, maar niet scheren is voor jouw geen optie. Oplossing: overweeg zoiets als laser ontharen, waarmee je na een een x aantal behandelen geen scheermes meer nodig hebt.
  • Schulden
    Je deed jarenlang alsof je geld hebt dat je eigenlijk niet hebt, wat nu? Oplossing: leer van je uitgavenpatroon, stel een budget op, werk aan schuldaflossing en begin uiteindelijk met sparen om financiële stabiliteit op te bouwen.

Zie je wel, een oplossing ligt meer voor de hand dan je misschien denkt. Natuurlijk gaat het niet vanzelf, maar weet dat spijt nooit de oplossing is!