Daarom kies je beter voor een houtkachel dan voor een open haard

In vroeger tijden had vrijwel iedereen een open haard in huis. Later werd de kachel bedacht en stapten veel mensen over op deze manier van verwarmen. Hoewel we tegenwoordig hoofdzakelijk centrale verwarming gebruiken om onze woningen warm te stoken, zie je ook nog steeds veel open haarden en houtkachels. De belangrijkste overweging om hiervoor te kiezen, is de knusse sfeer die het geeft in huis. Maar als je twijfelt over één van deze twee, lees dan vooral verder!

Het verschil in rendement

Zowel een open haard als een houtkachel hebben een uitstraling die zorgt voor een unieke sfeer in huis. Speelt echter en rendement ook een belangrijke rol, dan kun je beter voor een houtkachel kiezen. Met het rendement wordt bedoeld hoeveel van de geproduceerde warmte daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Bij een open haard is dat hooguit een kwart, terwijl het bij een houtkachel oploopt tot waarden boven driekwart. Kortom, een houtkachel heeft een drie maal hoger rendement! Je hoeft natuurlijk niet zelf het hout te gaan hakken. Wie een vrijstaande houtkachel van de Heide Smid aanschaft, kan daar ook meteen een voorraad hout bestellen. Daar weten ze immers het beste welk type hout je het beste voor dergelijke kachels kunt gebruiken.

Perfect in kleine ruimtes

Wie een relatief kleine woonkamer heeft, kan niet veel ruimte missen. Juist dan is de aanschaf van een kleine houtkachel extra aan te bevelen. Doordat zo’n kachel betrekkelijk weinig ruimte inneemt, kun je de kamer op een sfeervolle wijze verwarmen zonder dat je veel vloeroppervlak verliest. Belangrijk is wel dat de wand achter de kachel is voorzien van hittebestendig, brandwerend materiaal. Houd er ook rekening mee dat zich geen losse materialen in de buurt van de kachel bevinden, zoals gordijnen of meubilair. Dat levert brandgevaar op en is daarom een serieus aandachtspunt bij het inrichten van de ruimte.

Rookkanaal

Een ander aandachtspunt bij het plaatsen van een houtkachel is het rookkanaal. Uiteraard moet de rook die de kachel produceert op adequate wijze afgevoerd worden. Daarbij is het niet noodzakelijk dat de woning beschikt over een gemetselde schoorsteen op het dak. Je kunt zelf met buizen een rookkanaal aanleggen of dit door een specialist laten doen. Over het algemeen gebruikt men hiervoor buizen met een doorsnee van 150 millimeter, al zijn voor sommige kachels buizen van 180 of 200 millimeter beter.