De ultieme gids voor koperrood haar

Een koperrode haarkleur, de haarkleur met hinten van rood/ bruin en blond: het is een haarkleur die bij mensen met verschillende huidtinten werkt. Het leuke is, je eigen haarkleur heeft invloed op hoe de koperaccenten uit de verf komen. De verschillende kapsel kunnen verschillen van roestige tot meer rossige kleuren. De haarkleur maakt je uiterlijk verfrissend én uniek.

Bepalen van de juiste haartint

Er zijn verschillende soorten haarverf die je kan kopen om je haar een koperrode kleur te geven. Als basis bij het verven neem je je eigen haarkleur. Helaas is het erg moeilijk om van een donkerbruine tot zwarte haarkleur je haar een kopertint te geven. Is je haar lichter, dan biedt de markt verschillende verfproducten waarmee jij je haar kan verven. Als je zelf aan de slag gaat, dan kan je de verf en bijbehorende producten kopen bij de dichtstbijzijnde drogist. Het kan handig zijn om iemand te vragen die kan helpen bij het verven. Geef je het liever uit handen? Ga dan naar een haarkleurspecialist bij een kapper.

Als je de stap naar een volledig nieuwe haarkleur nog net iets te groot vindt, kan je er ook voor kiezen om alleen highlights te laten zetten. Zo behoud je grotendeels je eigen haarkleur, maar geeft de andere haarverf het toch een extra dimensie aan je haar. Het zelf zetten van highlights vergt waarschijnlijk iets meer tijd dan het volledig kleuren van je haar.

Je nieuwe haarkleur onderhouden

Nu je haar de gewenste kleur heeft, wil je deze haarkleur zolang mogelijk behouden. Helaas, een rode haarkleur is een van de moeilijkste haarkleuren om te onderhouden. Gelukkig zijn hier een aantal tips die jou helpen om je haar zo mooi mogelijk te houden. Denk aan:

  • Het wassen van je haar: wanneer geverfd haar te vaak wordt gewassen, zal het sneller zijn kleur verliezen. Voor het meest optimale behoud van je haarkleur, was je je haar daarom maar zo’n twee keer per week. Het kan echter zo zijn dat je haar erg snel erg vet wordt van weinig wassen. Logisch, want je hoofdhuid moet wennen aan de verandering. Houd vol en je zal zien dat de vettigheid steeds minder wordt. Voor die enkele keer dat je je haar wast, zijn er speciale shampoos voor gekleurd haar die ervoor zorgen dat de kleur en de glans in je haar langer blijven.
  • Uitgroei: je wilt je haar zo natuurlijk mogelijk laten lijken en uitgroei is daarbij niet bevordelijk. Gemiddeld werken mensen om de twee maanden hun uitgroei bij, omdat het dan erg zichtbaar is. Met name wanneer je eigen haarkleur erg verschilt van de koperrode kleur, kan het regelmatig bijhouden van haarkleur een goede oplossing zijn.
  • Vermijd direct contact met de zon: de zon geeft naast warmte ook uv-straling af en dat kan schadelijk zijn voor je geverfde haar. Het leidt ertoe dat je haar zijn glans verliest en uitdroogt. Er bestaan shampoos, conditioners en sprays met UV-filters voor het beschermen van je haar. Op dagen met een sterke zonkracht kan je als extra bescherming een vorm van een hoofddeksel (hoed, pet, sjaal, etc) gebruiken.
  • Gebruik haarverf van kwaliteit: als je je haar verft met een kwalitatief goede haarverf, dan is de kans kleiner dat er veel schadelijke stoffen in de verf zitten. Die stoffen zorgen er namelijk voor dat je haar ernstig beschadigt. Echt beschadigt haar herstelt maar nauwelijks, met als gevolg dat het herstel erg lang duurt en het haar een nog intensere verzorging nodig heeft. Grondig onderzoek of een vraag aan je kapper kan je helpen deze hevige beschadigingen te voorkomen.

Koperrood haar stijlen

Misschien heb je naast het (laten) verven van je haar ook wel gekozen voor een nieuw kapsel. Er zijn verschillende manieren waarop je die prachtige, koperrode haren kan stijlen. Want hoewel het koperrode haar een trend was die in 2022 opkwam, is het nu óók nog een opvallende kleur waarmee je zeker in de schijnwerpers staan.
Met lang haar is het leuk om je haar in een ‘messy braid/ bun’ (slordige vlecht/ knot) te dragen. Het legt de focus niet in eerste instantie op je haar, maar trekt toch genoeg aandacht door de speelsheid. Met korthaar wordt de haarkleur weleens gecombineerd met een pixie cut of een mooie bobijn. De eventuele highlights komen hier sterk in naar voren.
Beide haarstijlen zijn goed te combineren met bijvoorbeeld een banana. Een bijkomstig voordeel: het beschermd je haar (deels) tegen het schadelijke zonlicht.

Vaak wordt aan de hand van haarkleur bepaald wat voor soort kleding er wordt gedragen. Bij een koperrode haarkleur worden vaak de oranje en gele kledingstukken vermeden, evenals beige-achtige tinten. Veiligere kleuren om te dragen zijn in de richting van blauw en groen. Dit wordt gezegd, omdat de natuurlijke roodharigen vaak een wat lichtere huid hebben en hun huid wordt bij het dragen van die kleuren erg flets. Maar let wel: laat je niet tegenhouden door wat als ‘algemene regels’ worden gezien. Het licht, je eigen huidskleur en bovenal je eigen mening hebben allemaal invloed op wat een mooie kleur kledingstuk is. Dat (koper)roodharigen geen rood zouden mogen dragen, is natuurlijk geen absolute waarheid…

Deze gids geeft een eerste manier waarop jij de overstap kunt maken naar een koperrode haarkleur. Het is belangrijk om te zoeken naar de juiste verf die het beste matcht met jouw eigen haar en te bepalen of je kiest voor slechts highlights of een volledige omkleuring. Eenmaal geverfd is het van belang om je haar goed te onderhouden, zodat de mooie glans en kleur (langer) wordt behouden. Een kapper of haarspecialist kan je hierbij natuurlijk ook helpen. Nu is het nog aan jou om voor die prachtige koperrode haarkleur te gaan!