Permanent krullen: alle do’s en dont’s op een rijtje

Ooit al eens gedacht over het permanent laten krullen van je haar? Mooi, dan ben je hier aan het juiste adres. Hoewel ‘een permanentje nemen’ wellicht wat ouderwets klinkt, is dat het zeker niet. Sterker nog, er zijn veel meer vrouwen die rondlopen met een permanent kapsel, zonder dat je het weet. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over permanent krullen.

Wat betekent het om permanent te krullen?

Het hebben van krullend haar is een populaire trend geworden, omdat het een manier biedt om je haarstijl te veranderen. Hoewel er verschillende manieren zijn om krullend haar te creëren, garandeert deze methode langdurige krul.

Permanent krullen, ook wel bekend als een permanent, is een chemische behandeling die wordt gebruikt om het haar te krullen en te vormen. Je haar wordt ingewikkeld rond rollers en staven. Daarna wordt een oplossing aangebracht die de chemische bindingen in het haar verandert. Je zal zien dat het, zelfs na wassen, in de krul blijft.

Er zijn twee soorten permanente krullen die je kunt krijgen: zuurpermanent en alkalisch permanent. Zuurpermanent is ideaal voor fijn, delicaat haar en geeft zachte, natuurlijke krullen. Voor dikker haar wordt vaak alkalisch permanent gebruikt. Ideaal voor het produceren van krachtige, veerkrachtige krullen.

Verschillende haarstijlen

Met permanent krullen kan je verschillende haarstijlen creëren, afhankelijk van de grootte van de rollers of staven die worden gebruikt. Hier zijn enkele haarstijlen die je kunt maken met permanent krullen:

 • Loose Waves: Als je een natuurlijke en warrige look wilt, kun je kiezen voor grotere rollers om grote golven te creëren.
 • Strakke krullen: Kleine rollers worden gebruikt voor strakkere krullen die lang meegaan. Met name in de jaren ’80 was deze haarstijl zeer populair.
 • Spiral Curls: Ideaal voor vrouwen met lang haar: een spiraalvormige krul. Er worden kleine rollers gebruikt en het resultaat is prachtig.
 • Beachy Waves: Alsof je elke dag naar het strand bent geweest! De stijl wordt juist gecreëerd met grote rollers en brengt een natuurlijke look.

Permanent onderhouden: do’s and don’ts

Als je eenmaal een permanente krullen hebt, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaan. Hier zijn enkele do’s en dont’s om permanente krullen te onderhouden:

 1. Was je haar niet meteen: Het is belangrijk om 48 en het liefst 72 uur te wachten voordat je je haar wast na de behandeling. Dit geeft de krullen de tijd om te zetten.
 2. Gebruik milde shampoos: Vermijd shampoos die sulfaten bevatten, omdat deze de chemische bindingen in het haar kunnen afbreken. Sinds het opkomen van onder andere de Curly Girl methode, zijn er veel merken die dit soort shampoos op de markt brengen.
 3. Gebruik conditioner: Gebruik een conditioner die speciaal is ontworpen voor gekruld haar om het zacht en glanzend te houden. Hier geldt hetzelfde als bij de shampoo’s: zoek naar een zo natuurlijk mogelijke variant.
 4. Gebruik een diffuser: Als je een föhn gebruikt, gebruik dan een diffuser om de krullen te behouden. De pinnetjes in de diffuser zorgen ervoor dat het haar, in dit geval de krullen, op zijn plek blijven.
 5. Kam je haar niet uit: Het is belangrijk om je haar niet uit te kammen, omdat dit de krullen kan beschadigen en je haar er pluizig uit kan laten zien. In plaats daarvan kan je je haar voorzichtig met je vingers ontwarren of een kam met wijde tanden gebruiken om eventuele klitten eruit te halen. Laat je borstel dus even voor wat het is.
 6. Gebruik stylingsproducten: Mousse of gel houden je krullen in vorm voorkomt pluizen.
 7. Ga regelmatig naar de kapper: Het is belangrijk om regelmatig naar de kapper te gaan om de dode haarpunten af te knippen en je krullen gezond te houden. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je geen permanent hebt laten zetten.
 8. Bescherm je haar tegen hitte: Vermijd het gebruik van warmte styling tools zoals krultangen en stijltangen, omdat deze het het haar kunnen afbreken. Als je toch warmte styling tools wilt gebruiken, gebruik dan een hittebeschermer om je haar te beschermen.
 9. Bescherm je haar tegen de zon: Blootstelling aan de zon kan je haar beschadigen, dus draag een hoed of sjaal als je in de zon bent. Haarverf of andere niet natuurlijke producten in je haar, vinden het vaak niet fijn dat ze direct zonlicht vangen.
 10. Laat je haar rusten: Geef je haar af en toe een pauze van permanente krullen. Laat je haar uitgroeien of kies voor een andere haarstijl voordat je opnieuw een permanent krullen ondergaat.

Zo is het het ook belangrijk dat je je haar niet verft, net voordat je een permanent gaat zetten. Hoewel het erg mooi kan zijn, blijft het zo dat het gaat om chemisch spul dat je in je haar doet. Het is hoe dan ook niet goed voor je haar (en hoofdhuid).

https://nl.pinterest.com/pin/670614200776661202/

Duur van het permanent

Gemiddeld zal je permanent tot een half jaar blijven zitten, mits het is gezet door een goede kapper. Omdat het gaat om chemische samenstellingen, is het aan te raden om je permanent te laten zetten door iemand met verstand. Ga dus niet zelf aan de haal en lees eventueel eerst recensies van een kapper. Zo waarborg jij dat je mooie bruine, blonde, rode of gekleurde lokken ook zo mooi blijven. Er bestaan ook overigens permanent waarbij je juist van krul naar steil haar gaat.

Permanente krullen is een geweldige manier om je haar te krullen en te vormen voor langdurige krullen en golven. Het is belangrijk om je permanent krullen op de juiste manier te onderhouden om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk meegaat. Gebruik de bovenstaande do’s en dont’s om je permanente krullen er fantastisch uit te laten zien en gezond te houden.