Dit kun je zelf doen om migraine tegen te gaan

Op basis van schattingen van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging kampt circa twee miljoen Nederlanders met vormen van migraine. De aandoening komt hierbij vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Veel mensen koppelen migraine aan een vorm van hoofdpijn, maar feitelijk betreft het een hersenaandoening. Hoe ontstaat migraine? Wat kun je doen om de impact hiervan op je dagelijks leven te beperken? Zijn er alternatieven voor het gebruik van medicijnen, om de kans op een aanval te verkleinen? In dit artikel lees je er meer over. Zonder het gebruik van medicijnen kan een migraineaanval tot wel 72 uur aanhouden. 

Oorzaak van migraineaanvallen onduidelijk 
Onduidelijk is hoe de ervaren klachten migraine precies kunnen verklaren. Voorheen werd vaak gedacht dat migraine het gevolg is van het verwijden van de bloedvaten in ons hoofd. Later bleek dat de oorzaak gecompliceerder is. Het ontstaan van migraine komt door de activatie van het trigeminovasculaire systeem binnen ons hoofd, wat onder meer leidt tot het activeren van bepaalde delen van de hersenstam. Iets wat een prikkeling van de uiteinden van de zenuwen rond de bloedvaten binnen onze hersenvliezen tot gevolg heeft. In combinatie met een aantal andere processen die geactiveerd of juist gedeactiveerd worden, leidt dit tot de hoofdpijn die men ervaart bij een migraineaanval. 

Zelf de kans op migraine verkleinen 
Er zijn verschillende manieren om de kans op het ontstaan van migraine te verkleinen. Zo is het belangrijk om voldoende te slapen en daarbij een zo regelmatig mogelijk slaappatroon aan te houden. Onvoldoende slaap kan verschillende oorzaken hebben; langdurig piekeren is er een voorbeeld van. Probeer dit tegen te gaan door voldoende te bewegen aan het eind van de werkdag. Beweging helpt je het hoofd leeg te maken, waardoor de kans op piekeren en hevige stress afneemt. Ook draagt bewegen in algemene zin bij aan het tegengaan van de migraineaanvallen. 

Kies bewust voor een gezond voedingspatroon 
Naast voldoende beweging en slaap is ook een gezond voedingspatroon essentieel in het voorkomen van migraine. Eet gevarieerd en zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt gedurende de dag. Probeer het gebruik van koffie en alcohol hierbij te beperken. Evenals dat het verstandig is om te stoppen met roken, wanneer je dit momenteel nog doet. Het zijn aspecten die de kans op migraine onnodig kunnen vergroten. Logischerwijs zijn dit slechts algemene adviezen; bezoek een arts of specialist voor adviezen toegespitst op jouw situatie.