Beste Mondwater (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Mondwater – onze nummer 1 van 2023

Oxyfresh Power Rinse Mondwater. Een mond vol (snap je?), maar zeker de moeite waard om aan te schaffen. Het bevat geen schadelijke ingrediënten, zorgt voor een frisse adem en heeft een fantastische werking. Nadelen aan het product bestaan eigenlijk niet en dat maakt het de nummer een van alle mondwaters.

Introductie

Een goede mondhygiëne is essentieel voor een gezond gebit en een stralende glimlach. Vergeet ook een frisse adem niet. Die goede mondhygiëne creëer je door regelmatig poetsen en flossen. Het gebruik van mondwater kan daar een waardevolle toevoeging op zijn. Maar met zoveel verschillende opties op de markt, is het wellicht wat moeilijk om het beste mondwater te kiezen.

Daarom, gepresenteerd in deze blog, vind je hier de beste 5 mondwaters die op de Nederlandse markt te koop zijn. Je zal ontdekken waar je op moet letten, wat mondwater doet en natuurlijk welke mondwaters naast de nummer 1 in deze lijst terecht zijn gekomen. Of je nu opzoek bent naar een mondwater voor het bestrijden van tandplak, slechte adem wil aanpakken of gevoelig tandvlees wil verzorgen, je vindt de informatie die je nodig hebt. Een gezond gebit draagt bij aan je algehele gezondheid en daarom vinden we het belangrijk je daar tips voor te geven.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Mondwater

Met deze vijf belangrijke dingen weet jij welk mondwater je, na het lezen van deze blog, moet of zal gaan aanschaffen.

 1. Doel
  Wil je tandplak verminderen, tandvleesproblemen aanpakken, gevoelige tanden behandelen of juist een frisse adem behouden? Met andere woorden: met wat voor doel schaf je het mondwater aan. Veel mondwaters zijn geschikt voor een combinatie van deze doelen, maar zullen zich ergens specifiek op hebben gericht.
 2. Ingrediëntenlijst
  Controleer de ingrediëntenlijst van het mondwater om er zeker van te zijn dat het geen alcohol bevat. Alcohol is redelijk funest voor het tegengaan van droogheid in je mond en verstoort de natuurlijke balans van de mondflora. Kies in plaats daarvan voor een mondwater rop basis van water of met milde ingrediënten, zoals xylitol of essentiële oliën.
 3. Tandartsadvies
  Voor je een product aanschaft, is het redelijk handig om je tandarts te raadplegen. Tandartsen hebben over het algemeen een sterke mening over het gebruik van mondwaters en hun advies kan je als leidend gebruiken. Zij adviseren je natuurlijk het beste op basis van jouw eigen mondgezondheid en eventuele speciale behoeften.
 4. Persoonlijke voorkeur
  Smaak is iets dat ontzettend specifiek is. Wat de ene als ‘lekker’ ervaart, vindt de ander veel te scherp of simpelweg ‘vies’. Probeer, indien mogelijk, meerdere mondwaterproducten uit en ontdek welke smaak je het meest bevalt. Natuurlijk kan je van te voren ook al een soort inschatting maken. Dus, bevalt citrus je niet, ga dan niet voor iets waar op de verpakking een enorme citroen staat.
 5. Prijs
  Vergelijk de prijzen en hoeveelheid mondwater. Overweeg of de frequentie van het gebruik invloed heeft op je voorkeur.

5 Beste Producten

#1 Oxyfresh Power Rinse Mondwater

Prijs: €19,95

+ geen schadelijke ingrediënten
+ zorgt voor frisse adem
– wellicht wat aan de prijzige kant

Oxyfresh speelt fantastisch in op de wens van velen: een natuurlijk product met goede werking op van allerlei aspecten. Dit mondwater wordt niet alleen gebruikt voor een frisse adem, nee, het doet nog veel meer dan dat. Het product komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is al voor langere tijd in Nederland te koop. We kunnen je alvast vertellen: er zit geen alcohol in de mondwater en dat is vanuit tandheelkundig opzicht erg positief. Tandartsen zijn over het algemeen namelijk niet heel enthousiast over mondwaters, dus wellicht helpt deze variant ze te overtuigen.

Een slechte adem loop je in veel gevallen op door een slechte mondhygiëne. Er zitten veel bacteriën in je mond en als je deze niet met enige regelmaat verwijdert, zal je dit gaan ruiken. In combinatie met een droge mond, versterkt dit effect nog eens. In dit mondwater zitten ingrediënten die je droge mond verhelpen, maar ook zoiets als xylitol, dat plaque tegengaat. Plaque bestaat uit bacteriën, etensresten en speeksel. Het hoopt zich op tussen je tanden, wat je ongetwijfeld weleens hebt gezien. Met het gebruik van mondwater ben je er nog niet. Het is over het algemeen van groot belang dat je een goede mondhygiëne hanteert. Dus, minimaal twee keer per dag poetsen, flossen en het gebruik van Oxyfresh Power Rinse Mondwater. Je hoeft gelukkig geen chemische smaak te verwachten, want de essentiële oliën citrus en mint geven een frisse smaak aan het goedje. Die laatste zou zelfs nog over antioxidanten beschikken.

Het mondwater neem je tegen de ophoping van tandplak, voor een frisse adem, ter bevordering van de sterkte van je tandvlees, voor de hydratatie van je mond en voor wittere tanden. De ingrediënten zijn natuurlijk en dus niet schadelijk. Of er ook nadelen zijn? Nee, eigenlijk niet. Wellicht dat het mondwater wat aan de duurdere kant is, als je deze vergelijkt met andere mondwaters op de markt. Echter geldt wel dat je waar krijgt voor je geld en dat het een goede investering is in de gezondheid van je mond.

#2 Elmex Mondwater Sensitive Professional

Prijs: €19,99 (voor 2 stuks)

+ effectief bewezen werking tegen gevoelige tanden.
– aanwezigheid van fluoride in het middel

De Elmex Sensitive tandpasta wordt op regelmatige basis nog weleens door tandartsen aangeraden als mensen last hebben van hun tanden. Het gaat dan over last van de tanden terwijl mensen een ijsje afhappen of wat anders met een extreem koude temperatuur consumeren. In diezelfde lijn bestaat ook mondwater, dat een effectieve werking zou moeten hebben op gevoelige tanden. Gevoelige tanden kunnen overigens ook duiden op een probleem dat echt door de tandarts zal moeten worden behandeld. Maar, dat heb je ongetwijfeld tijdens je halfjaarlijkse controle al wel gehoord.

In ieder geval staat Elmex bekend als merk dat randproducten levert voor het hele gezin. Van tandpasta voor jonge kinderen, tot inderdaad iets dat Elmex Mondwater Sensitive Professional heet. Dit mondwater is overigens niet geschikt voor kinderen onder de twaalf jaar. Niet omdat er alcohol in zou zitten, dat er for your information niet inzit, maar omdat de mogelijkheid tot inslikken aanwezig is. Als ze het dan wel gebruiken, zorg dan dat dat gebeurt onder toezicht van een volwassene. Zorg er bovendien voor, ook wanneer je het zelf gebruikt, dat je minimaal 30 minuten wacht na het eten van voedingsmiddelen. In het specifiek ‘alarmeert’ Elmex voor de consumptie van zure etenswaren. Het zuur zou bijvoorbeeld je tandglazuur aantasten. Als jij dan meteen gaat spoelen met mondwater, kan je wel begrijpen dat dit niet heel fijn is.

Met het mondwater verzorg je je gevoelige tanden. Verder zal je vrijwel meteen voelen dat om je tanden een soort beschermende laag komt te zitten. Die beschermende laag zou er op zichzelf weer voor moeten zorgen dat het je tanden tegen cariës beschermd. Cariës is de medische term voor wat in de volksmond ‘gaatjes’ wordt genoemd. Het gevoel en de bescherming komen door de aminfluoride, die in het mondspoelmiddel zit. Het enige nadeel is dat er fluoride op de ingrediëntenlijst staat. Fluoride is een middel dat schadelijk is bij inslikken. Hoewel je mondwater eigenlijk nooit inslikt, kan het best zijn dat deeltjes achterblijven en je het alsnog binnen krijgt. Vermijden, dus.

#3 Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel

Prijs: €11,99

+ geen sterke nasmaak
+ algemene werking is goed
– ingrediëntenlijst bevat een aantal stoffen dat niet als heel positief wordt beschouwd

Het product met de naam Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel kan je op dagelijkse basis gebruiken. Het product is gemaakt om tandplak, een slechte adem, ontstoken tandvlees en een gebrek aan tandglazuur tegen te gaan. Lekker multifunctioneel dus, maar niet per sé speciaal in de zin van de werkingen zelf. Andere mondwaters dragen hier natuurlijk ook goed aan bij. Waarom deze dan toch wel de nummer drie heeft bereikt, hangt onder andere af van hetgeen dat je nu zal lezen.

Wat fijn is aan dit mondwater is dat het geen sterke nasmaak heeft. Het maakt het mondspoelmiddel geschikt voor een groter publiek. Soms raadt bijvoorbeeld een orthodontist aan om mondwater te gebruiken bij het hebben van een beugel. Je komt toch moeilijk op de plekken tussen tand en beugel met een tandenborstel. Hoewel je ragertjes al veel van het vereiste werk voltooien, is mondwater toch wel degelijk handig voor de ultieme reiniging. Gezien de meeste beugels door kinderen worden gedragen, is het fijn dat de nasmaak niet erg scherp en/ of sterk is. Een prachtig product, wat dat betreft. Het mondwater is verder absoluut niet de goedkoopste van allemaal, maar heeft volgens velen toch een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het middel doet wat het middel zou moeten doen en laat personen met een tevreden, frisse adem achter.

De recensies over dit mondspoelmiddel zijn overwegend positief, maar niet alles is er positief aan. Er zit namelijk een aantal ingrediënten in dat je volgens verschillende professionals liever wil vermijden. Aan de andere kant is de ingrediëntenlijst wel weer positief als je hoort over de aloë vera, met een verzorgend effect en de alcoholvrije basis. We kunnen concluderen dat het mondwater van prima kwaliteit is en betaalbaar is, maar niet als allerbeste uit te test komt. Overweeg zelf, wellicht aan de hand van recensies, of je het uitproberen de moeite waard vindt. Je kan/ mag altijd verder lezen, om wellicht tot een andere aankoop te komen.

#4 Meridol Mondwater Tandvlees

Prijs: €13,50 (voor 2 stuks)

+ geschikt voor personen met gevoelig tandvlees
– relatief grote hoeveelheid fluoride

Personen met gevoelig tandvlees, zouden moeten kiezen voor deze variant qua mondwaters. Het gaat ontstekingen tegen en heeft een verzorgde werking. Gezond tandvlees speelt overigens een essentiele rol bij het behoud van gezonde tanden. Zo biedt het bescherming aan gevoelige tandwortels en fungeert het als een soort afdichting rond de tanden. Je tanden blijven op zijn plek staan en raken niet los. Bovendien vormt het een barrière tegen bacteriën en infecties. Je wil overigens niet dat alle bacteriën verdwijnen, want de ‘goede’ bacteriën zijn er bijvoorbeeld om ze onder controle te houden.

Het mondwater is populair en dat blijkt ook uit het aantal positieve recensies en de hoeveelheid waarin het product wordt aangekocht. Het valt onder de meer budget proof producten en is daarmee voor veel mensen beschikbaar. Dat je gezonde tanden hebt, komt niet vanzelf en dus is het fijn dat je een steuntje in de rug krijgt. Maar, zoals bij veel dingen is het zo, dat het product niet al je problemen als sneeuw voor de zon laat oplossen. Het is belangrijk dat je onder andere een gezonde levensstijl hanteert en je mondhygiëne op pijl houdt. Bij een gezonde levensstijl hoort natuurlijk niet alleen eten, maar ook genoeg beweging. Het klinkt wellicht een beetje gek, aangezien beweging niet echt veel met je gebit te maken heeft. Echter is het zo dat je met een gezond lichaam, minder kans hebt op van allerlei aandoeningen.

De menthol in Meridol Mondwater Tandvlees geeft een frisse smaak aan het product. Dat is fijn met het oog op het feit dat veel mensen mondwater gebruiken juist voor die frisse adem. Het wordt namelijk als zeer ongemakkelijk ervaren als je het van een ander hoort. Liever voorkomen, dan genezen dus. Desalniettemin zal, ondanks het ongemak, het grootste gros van de mensen een opmerking maken over andermans adem. Het is niet alleen voor je eigen belang, maar ook voor dat van een ander. Aan dit mondwater heb je in ieder geval een goed product. Een nadeel? Dat gaat met name over de hoeveelheid fluoride in het product, dat het niet geschikt maakt voor (jonge) kinderen.

#5 Bluem Mondwater

Prijs: €16,09

+ speciaal voor mensen met implantaten
– het product bevat SLS
– minder bekend merk

De beste vijf eindigt met een redelijk specifiek mondwater. De Bluem Mondwater is namelijk gemaakt voor personen met implantaten. Tandimplantaten zijn kunstmatige wortels die in het kaakbot worden geplaatst als vervanging voor ontbrekende tanden. Zie bieden een duurzame oplossing voor het vervangen van één of meerdere tanden. Ze bieden de patiënt stabiliteit en functionaliteit, waardoor het kauwen gemakkelijker wordt. De structuur in je gezicht wordt eveneens behouden en dat is fijn, zodat een ‘binnenhuids’ probleem, eigenlijk niet vanaf buiten te zien is.

Om ervoor te zorgen dat je al de voordelen van de implantaten behoudt, is het van groot belang dat je deze goed verzorgt. Ze vereisen in principe dezelfde zorg als natuurlijke tanden. Dus, regelmatig poetsen, vaak flossen en het plegen van bezoekjes aan de tandarts. Volgens de makers van het product moet je dit mondwater in gebruik nemen, als toevoeging op de tandpasta van het merk Bluem. De werking zou in dat geval fantastisch moeten zijn. Het verzorgt je implantaten én geeft je een frisse adem. Wat wil je nog meer? Nou, wellicht ook andere vermeldingen over de werking van het product. Zoals een positieve werking ten opzichte van gevoelig tandvlees of de ophoping van tandplak. Het product zou hier gelukkig ook aan moeten voldoen.

Echter is er wat commotie ontstaan tussen gebruikers van het product. Het gaat erom dat er tussen de ingrediënten sodium lauryl sulfaat staat. Volgens tandartsen is dit niet heel bevordelijk voor de staat van je gebit en wordt het afgeraden om dit product in gebruik te nemen. Wat anders, waarbij twijfels worden getrokken, richt zich op het merk van het product. Anders dan bijvoorbeeld Elmex of Meridol is het merk Bluem niet heel bekend. Dat maakt wellicht de betrouwbaarheid van het product wat minder. Althans, hoeveel vertrouwen gebruikers voorafgaand aan de aankoop in het mondwater leggen. Je zal daarin een eigen keuze moeten maken, die doorslaggevend is voor de aanschaf.

Conclusie

Mondwater komt in verschillende hoeveelheden en variatie in prijzen. Welk mondwater je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je iets dat je tandplak vermindert of ben je al tevreden met het effect van een frisse adem? Waar je ook voor gaat, wellicht heeft deze beste vijf mondwaters je geholpen een definitieve keuze te maken. Je zal versteld staan van de werking van deze mondwaters en hopelijk worden voorzien in de wensen die je voorafgaand aan de aankoop hebt gesteld. Met de nummer 1 in huis, de Oxyfresh Power Rinse Mondwater, weet je in ieder geval bijna zeker dat je goed zit.

Veelgestelde vragen

Wat is mondwater?

Mondwater is een product dat wordt gebruikt ter aanvulling van je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Het gevat doorgaans antibacteriële ingrediënten, die helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën. Mondwater kan helpen bij het verminderen van tandplak, tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Geregeld wordt het gebruikt na het poetsen en flossen van tanden. Je neemt dan zo’n 20 ml mondwater in je mond, waarna je gedurende 30 seconden spoelt en het weer uitspuugt. Gezien het gaat om een ‘medisch’ product, is het raadzaam de instructies op de verpakking te volgen.

Is een mondwater goed voor je gebit?

In principe mag je er vanuit gaan, dat een product zoals deze, dat in zulke getale wordt verkocht, veilig is om te gebruiken. Of het echt goed voor je mondhygiëne en gebit is, is een vraag die blijft opspelen. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat veel tandartsen niet heel erg blij zijn met de hype van mondwater. Je mag er dan wel een frisse adem van krijgen, maar geregeld zitten er nog ingrediënten in de producten die niet heel best zijn voor je gebit. Het beste is te overleggen met je tandarts, voordat je een dergelijk product wil gaan gebruiken.

Wat als je mondwater langer en vaker gebruikt dan aanbevolen?

Het langdurig gebruik van mondwater, langer dan aanbevolen, kan mogelijke bijwerkingen hebben. Sommige mondwaterformules bevatten ingrediënten, die bij overmatig gebruik allerlei negatieve gevolgen hebben. Denk aan het verstoren van de natuurlijke balans van de mondflora en het veroorzaken van uitdroging.

Hoe lang heb ik een frisse adem door het gebruik van mondwater?

Hoe lang mondwater zorgt voor een frisse adem kan variëren afhankelijk van het merk en de formule. Over het algemeen geeft mondwater tijdelijk een frisse adem, maar de duur kan variëren van enkele minuten tot enkele uren. Uiteindelijk heeft de frisheid van je adem te maken met de gezondheid van alles in je mond. Mondwater is er slechts een toevoeging op.