Wat draag jij dit jaar als Koning Winter zijn entree maakt?

green pine trees during snow season

De winters in Nederland worden zachter. De jaren dat we wekenlang op natuurijs konden schaatsen liggen inmiddels al enige tijd achter ons. Ondanks allerlei maatregelen kunnen we er niet onderuit dat het klimaat verandert. Dat betekent ook dat je voor de temperatuur een gewatteerde jas voor dames lang misschien niet meer nodig hebt. Maar dat neemt niet weg dat zo’n lange jas je wel heel veel stijl en klasse geeft. Hij past perfect bij een nette outfit zoals een jurk of rok met een mooie blouse. Als je een avondje uit gaat en je kleedt je op zijn mooist dan gooi je daar immers geen bomberjack overheen. Dan doe je je hele outfit in één klap teniet. Als je er goed gekleed uit wilt zien mag een mooie winterjas dus zeker niet aan je garderobe ontbreken.

De classics blijven altijd

Wat er ook gebeurt op modegebied, er zijn altijd een paar vaste waarden die het al decennialang goed doen. Het gewatteerde spijkerjack bijvoorbeeld, of die hippe trenchcoat. Maar ook het leren jack, zowel voor dames als voor heren blijft altijd een topper die je eigenlijk altijd wel kunt dragen. En het mooie is dat je zo’n basic ook met allerlei kledingstijlen kunt combineren. Het zijn dus items die je rustig in je kast kunt laten hangen tot er weer een moment komt om ze te dragen.

Wat zijn de trends voor deze winter?

De trends voor de winter zie je als eerste op de catwalk tijdens de fashion weeks in modesteden zoals Milaan en Parijs. Ook Amsterdam heeft zijn eigen fashion week. Hier tonen ontwerpers hun collectie voor het komende seizoen. Hier zie je wel vaak de extremen. Er worden soms items geshowd waarvan het onwaarschijnlijk is dat je ze daadwerkelijk op straat tegenkomt. Wel worden op die manier de kleurtrends duidelijk voor het komende seizoen. Hier speelt de confectie ook op in. De modekleuren vind je dan ook terug in winkels waar mode voor iedereen wordt verkocht tegen prijzen die ook de gemiddelde portemonnee kan betalen.

Wel of niet aan de mode meedoen?

Je bepaalt natuurlijk altijd zelf wat je draagt. Als de halflange gewatteerde jas niet in de mode is maar jij bent er toevallig gek op, dan houdt niemand je tegen om hem toch te dragen. Datzelfde geldt voor bepaalde kleuren. Als jij dol bent op aardetinten terwijl in een seizoen de felle kleuren hip zijn, dan hoef je daar echt niet aan mee te doen. Dat is het mooie van kleding, je mag altijd zelf bepalen wat je leuk vindt en wat je wel en niet wilt dragen. Hooguit moet je je soms aanpassen als voor je werk bepaalde regels gelden, zoals geen T-shirts, geen korte broek of rok of de heren die geacht worden om in pak met stropdas te verschijnen. Dan moet je je daar natuurlijk wel aan houden. Maar thuis kun je gelukkig altijd dragen wat je wilt.