Ontdek de wereld van cacao ceremonies: wat is het precies?

person in black pants standing on green grass field during daytime

Wie Instagram opent, komt al gauw een post tegen van iemand die bezig is met mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat we steeds vaker heil zoeken in dergelijke healings. Dat is helemaal niet zo vreemd, want in deze prestatiemaatschappij zijn we allemaal hartstikke druk met werk, hebben we een sociaal leven en wordt er van alles van ons verwacht.

Door actief bezig te gaan met je hoofd voel je je vaak wat rustiger, energieker en over het algemeen wat beter. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Wat we de laatste maanden steeds vaker zijn, zijn cacao ceremonies. Deze oude traditie wint snel aan populariteit in de moderne wellness kringen. Maar: wat is een cacao ceremonie precies en wat doet het met je? We zochten het voor je uit.

De essentie van cacao ceremonies: wat is het precies?

Van oorsprong komen cacao ceremonies uit de inheemse culturen van Midden- en Zuid-Amerika. Daar maakt men al honderden jaren lang gebruik van rituelen met pure cacao om meer verbinding te krijgen met jezelf, met anderen en met de natuur om je heen. Dat klinkt misschien een beetje zweverig voor vrouwen die nooit eerder iets aan mindfulness hebben gedaan. Toch stijgt het aantal vrouwen dat aan een cacao ceremonie deelneemt. Zij zijn nieuwsgierig wat zo’n ceremonie voor hen kan betekenen op het gebied van meer rust en meer verbinding. Veel vrouwen ervaren zo’n deelname als iets betoverends.

Een cacao ceremonie wordt over het algemeen geleid door een getrainde healer of een zogeheten sjamaan, die een veilige ruimte heeft gecreëerd voor deelnemers om zichzelf te verkennen met behulp van meditatie en natuurlijk cacao. Tijdens een cacao ceremonie wordt rauwe cacao gedronken; een drankje dat niet te vergelijken is met de chocolademelk die je misschien kent. De rauwe cacao is afkomstig van de cacaoboom, een spirituele plant die wordt gezien als een plantmedicijn. 

Dit doet cacao met je lijf en met je hoofd tijdens een cacao ceremonie

Wat namelijk bijzonder is, is dat cacao verschillende werkingen heeft. Drink je de cacao rauw en puur dan zorgt het ervoor dat je bloedvaten iets wijder worden en dat je bloeddruk lager komt te liggen. Daarbij bevat dit soort cacao ook nog eens veel antioxidanten en veel serotonine, waardoor je je gelukkig en energiek gaat voelen. Kijken we naar de spirituele betekenis hiervan dan betekent dit dat cacao niet alleen je bloedvaten wijder maakt, maar ook je hart openzet. Dat is het stukje verbinding dat komt kijken bij een cacao ceremonie; je zet je hart open voor jezelf en de mensen om je heen.

Cacao zorgt hierbij voor het openen van een deur naar diepe introspectie en kan zelfs helpen bij het loslaten van negatieve emoties en het versterken van zelfliefde. Dat zijn precies de dingen die je misschien nodig hebt in een druk leven met werk, sociale afspraken, sport en leuke dingen doen. Wat wel goed is om te weten, is dat rauwe cacao een specifieke smaak heeft en best pittig kan zijn. Daarom wordt de cacao tijdens een ceremonie vaak gedronken met een kruidenmelange en/of plantaardige melk om het geheel iets zachter te maken. Deze toevoegingen hebben geen negatieve invloed op de werking van de cacao.

Wat kun je verwachten van een cacao ceremonie?

Wanneer je nog nooit iets met mindfulness gedaan hebt, is het helemaal niet zo vreemd dat je geen idee hebt wat je kunt verwachten van een cacao ceremonie (zelfs niet na het lezen van de bovenstaande teksten). Ben je toch wel een beetje nieuwsgierig geworden wat een cacao ceremonie voor jou kan betekenen, dan is het wellicht leuk en interessant om wat meer te weten te komen over hoe zo’n ceremonie er precies uitziet. Tijdens een typische cacao ceremonie zitten de deelnemers in een kring; meestal op de grond. Er branden kaarsen en er is zachte muziek op de achtergrond. Soms brandt er ook nog wierook.

De healer of sjamaan begint meestal met een opening waarbij intenties worden gezet. De groep wordt vervolgens door meditatie-oefeningen naar een rustige staat geleid. Daarna wordt de cacao gedronken (in een ceremoniële dosis) en is er ruimte voor persoonlijke reflectie, innerlijke genezing en verbinding. Het is afhankelijk van hoe de sessie gehouden wordt, hoe lang het duurt, maar meestal duren cacao ceremonies tussen de 1,5 en 2 uur. Wil je ook eens op reis naar innerlijke groei en emotionele heling? Probeer dan eens een cacao ceremonie bij jou in de buurt uit. Wie weet kan het wat voor je betekenen!