Onbezorgd leven met een voedselintolerantie

cooked dish on gray bowl

Als je kampt met een voedselintolerantie dan kan dat je leven flink belemmeren. Je moet immers steeds opletten of je niet per ongeluk iets binnenkrijgt waardoor je last krijgt van je allergie. Soms kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Mensen die allergisch zijn voor pinda’s en noten belanden meestal in het ziekenhuis met een anafylactische shock. Als er niet snel wordt ingegrepen kan de allergische reactie zelfs dodelijk zijn. Maar ook als je vanwege een allergie last krijgt van maag en darmen kunnen de gevolgen zeer ingrijpend zijn.

Medicatie tegen allergie

Het is helaas niet zo dat je een kuurtje kunt nemen tegen allergie en dat je er dan vanaf bent. Vaak heb je deze beperking in wat je wel en niet kunt eten levenslang. Maar er zijn wel tabletten die je kunt slikken om de symptomen te verminderen of zelfs tijdelijk helemaal te onderdrukken. Deze voedingssupplementen kun je onder andere bestellen bij Intoleran. Om bijvoorbeeld een lactose intolerantie te onderdrukken moet je wel ruim van tevoren met de tabletten beginnen. Het is dus niet zo dat je een paar uur voor een gezellig etentje met vrienden even een pil neemt en dat die dan voorkomt dat je na het eten van een sausje of een toetje met buikkramp op de wc zit.

Waarom reageert je lichaam op bepaalde stoffen?

Het is tot nu toe nog niet gelukt om te verklaren waarom de ene persoon wel tegen lactose kan en de ander niet. Datzelfde geldt voor andere stoffen waar sommigen allergisch op reageren. Bij een allergische reactie maakt je lichaam histamine aan. Hierdoor krijg je symptomen die je waarschuwen dat er iets mis is. Die moeten ervoor zorgen dat je actie onderneemt. Die stof niet meer binnenkrijgen bijvoorbeeld, of direct de huisarts inschakelen omdat het anders echt niet goed gaat. Vooral de reactie bij een pinda allergie kan heftig zijn. Daarom dragen mensen die allergisch zijn voor pinda’s en noten altijd een zogenaamde epipen bij zich. Die bevat een shot adrenaline die ervoor zorgt dat ze op de been blijven tot er hulp komt. Het is vrijwel altijd nodig om een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te brengen bij een heftige allergische reactie.

Altijd informeren naar de ingrediënten in een restaurant

Horeca gelegenheden zijn sinds een aantal jaren verplicht om informatie te verstrekken over de ingrediënten van de gerechten die ze serveren. Zo kan er direct juiste informatie worden gegeven aan gasten die een intolerantie hebben. Vaak staan er gerechten op de kaart voor deze groep, zoals een glutenvrije pannenkoek of pizza. Sausjes die lactose bevatten kunnen natuurlijk achterwege blijven bij een gerecht. Ook een nagerecht zonder lactose is meestal wel te realiseren, bijvoorbeeld een fruitsalade. In de keuken moet altijd goed worden opgelet dat gluten- en lactosevrije gerechten zodanig worden klaargemaakt dat ze geen sporen bevatten. Bij mensen met een hevige intolerantie is dit vaak een te groot risico.