5 Dingen die echt niet in de magnetron kunnen

a kitchen counter with a microwave and a potted plant

De magnetron is een van de meest gebruikte keukenapparaten in huishoudens over de hele wereld. Het is handig, snel en helpt ons om onze maaltijden op te warmen en te bereiden. Echter, er zijn enkele dingen die echt niet in de magnetron thuishoren. In dit blogartikel gaan we dieper in op vijf van deze items en leggen we uit waarom ze beter vermeden kunnen worden.

Glas in de magnetron

Laten we meteen beginnen met het item dat in de inleiding werd genoemd: glas. Het is een veel voorkomende misvatting dat alle soorten glas veilig in de magnetron kunnen worden gebruikt. Hoewel sommige glazen containers speciaal zijn ontworpen voor magnetrongebruik, zoals bepaalde ovenschalen en mokken, is gewoon glas dat niet is gelabeld als “magnetronbestendig” een groot risico.

Glas kan barsten of zelfs exploderen in de magnetron. Dit komt doordat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld en het glas opwarmt. Als er luchtbellen, scheurtjes of onvolkomenheden in het glas zitten, kan de druk toenemen en het glas breken. Dit kan niet alleen leiden tot verwondingen, maar ook tot rommelige en gevaarlijke situaties in de keuken.

Om veilig te zijn, gebruik alleen glaswerk dat specifiek is gemarkeerd als geschikt voor de magnetron en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

Aluminiumfolie

Een ander veelvoorkomende fout is het gebruik van aluminiumfolie in de magnetron. Hoewel aluminiumfolie perfect geschikt is voor gebruik in de oven, kan het in de magnetron vonken en brand veroorzaken.

De magnetron werkt door het creëren van elektromagnetische golven die voedsel verwarmen door wrijving tussen de watermoleculen in het voedsel. Als je aluminiumfolie in de magnetron plaatst, kan het fungeren als een soort “antenne” voor deze golven, wat kan leiden tot een opbouw van elektrische lading en vonken. Dit kan resulteren in brandgevaar en schade aan je magnetron.

Om aluminiumfolie veilig te gebruiken in de magnetron, wikkel het voedsel er niet volledig in, maar plaats het zo dat het voedsel nog steeds lucht kan circuleren. Je kunt het ook beter vermijden en andere magnetronveilige deksels of foliealternatieven gebruiken.

Plastic bakjes zonder de juiste markering

Plastic bakjes zijn handig voor het opwarmen van restjes, maar niet alle plastic containers zijn veilig voor gebruik in de magnetron. Sommige soorten plastic kunnen smelten of giftige chemicaliën lekken in je eten als ze worden verwarmd.

Controleer altijd de markeringen op plastic bakjes voordat je ze in de magnetron plaatst. Veel plastic bakjes zijn gemarkeerd met een symbool dat aangeeft of ze geschikt zijn voor magnetrongebruik. Dit symbool lijkt op een gestileerde magnetron met golven erin. Als je dit symbool niet ziet, is het beter om het plastic bakje niet in de magnetron te gebruiken.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat sommige soorten plastic langzaam chemicaliën kunnen afgeven, zelfs als ze magnetronbestendig lijken te zijn. Als je twijfelt, gebruik dan liever glazen of keramische bakjes om op te warmen.

Papieren zakken

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een papieren zak te gebruiken om popcorn in de magnetron te maken, is dit ook geen goed idee. Papieren zakken kunnen vlam vatten in de magnetron.

De hitte in de magnetron kan het papier snel verhitten, vooral als het droog is. Dit kan leiden tot brandgevaar en zelfs tot een volledige brand in je magnetron. Als je popcorn wilt maken, gebruik dan speciale magnetron-popcornzakken of een magnetronbestendige kom met een deksel.

Eieren met schaal

Het lijkt misschien handig om een ei in de magnetron te koken, maar als je dit doet met de schaal er nog omheen, loop je het risico van een explosie. Het ei kan namelijk stoom opbouwen binnen de schaal, waardoor de schaal kan barsten of zelfs exploderen.

Om eieren veilig in de magnetron te bereiden, moet je de schaal verwijderen en het ei in een magnetronbestendige kom of beker doen. Prik ook een gaatje in het eigeel om te voorkomen dat het ei explodeert tijdens het koken.

Hoewel de magnetron een handig apparaat is voor het snel verwarmen en bereiden van voedsel, zijn er enkele items die je beter kunt vermijden om ongelukken te voorkomen. Glas, aluminiumfolie, plastic bakjes zonder de juiste markering, papieren zakken en eieren met schaal behoren tot deze lijst van dingen die echt niet in de magnetron horen.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van je magnetron te volgen en altijd voorzichtig te zijn bij het gebruik van dit keukenapparaat. Veiligheid staat voorop, en met een beetje bewustzijn kun je genieten van de voordelen van de magnetron zonder jezelf of je keuken in gevaar te brengen. Dus, de volgende keer dat je iets in de magnetron wilt opwarmen, denk eraan om deze vijf items te vermijden en kook met vertrouwen!