Gezond leven met zacht water

pouring water on person's hands

Het Nederlandse leidingwater is van hoge kwaliteit. We hoeven in Nederland niet bang te zijn dat we ziek worden van een glaasje water zoals in veel andere landen, ook in Europa. In landen die niet eens zo ver bij ons vandaan liggen zoals Frankrijk en delen van Duitsland is water uit de kraan drinken zeker niet vanzelfsprekend. In ons land wordt het water 24 uur per dag grondig gecontroleerd. Als er maar de geringste aanleiding is wordt er gewaarschuwd dat je het water eerst moet koken. De oorzaak van de problemen is meestal met hooguit een paar dagen weer opgelost. Wat wel een probleem kan zijn is de hardheid van het water. In sommige delen van het land zit er veel kalk in het water. Dat kan ervoor zorgen dat apparaten sneller slijten en dat je last hebt van kalkafzetting in de badkamer of in het toilet.

Zelf zorgen voor zachter water

Als je in een gebied woont met hard water dan kun je er zelf iets aan doen. Je kunt met behulp van de systemen van Omega het water ontdoen van kalk. Hierdoor wordt het water zachter en heb je minder last van kalkafzetting in je douche of bad, maar ook in apparaten die leidingwater gebruiken. En veel mensen vinden het water ook beter smaken. Water drinken is gezond en een prima alternatief voor andere dranken.

Zuinig zijn op drinkwater

Ook al is er in Nederland in principe nooit een tekort aan drinkwater, toch moeten we ons zorgen maken. In september 2023 werd bekend dat het water in de Maas steeds meer vervuild raakt. Het kost steeds meer moeite om het water te zuiveren en geschikt te maken voor drinkwater. Dat geldt voor meer plaatsen in Nederland. Daarnaast zijn er gebieden die soms te kampen hebben met langdurige droogte. In andere landen zoals Frankrijk wordt het water tijdens zulke periodes gerantsoeneerd. Je mag dan geen kinderzwembadjes meer vullen. Boeren die hun land niet meer mogen besproeien, wat ook in Nederland soms voorkomt, zien hun oogst verdorren en daarmee hun inkomsten verdampen.

Krijgen we straks hier ook gescheiden waterleidingen?

Naast het gebruik van een waterontharder laait ook af en toe de discussie op of we ook in Nederland kunnen gaan werken met twee soorten water. Het water waarmee je het toilet doorspoelt of wat je gebruikt om te douchen hoeft immers niet van superieure kwaliteit te zijn. Er zijn nu al landen waar twee soorten water worden geleverd. In IJsland bijvoorbeeld zit er veel zwavel in het water. Als je onder de douche stapt ruik je de typische lucht van rotte eieren. Uit de kraan waar je je waterglas vult komt echter heerlijk water dat perfect smaakt. Het is zeker niet ondenkbaar dat een vergelijkbare situatie ooit in Nederland ook aan de orde zal zijn als het zuiveren van water te duur wordt. Water is in Nederland overigens nu nog altijd spotgoedkoop.