Muur verven? 3 Tips voor een perfect resultaat!

square framed mirror over gray sofa

Heb je een oude woning of ben je net verhuisd? Soms zien de muren er niet zo mooi uit als je had gehoopt. Misschien zijn er vlekken op of de kleuren zijn niet naar jouw smaak. In dat geval moet je sikkens verf kopen en de muren opnieuw verven. Hier zijn 3 handige tips om ervoor te zorgen dat je dat goed kunt doen en je huis er prachtig uit zal zien. Lees verder voor meer informatie!

Kies de juiste benodigdheden

Bij het verven van een muur is het belangrijk om de juiste verfbenodigdheden te kiezen. Je hebt drie opties: de verfroller, de kwast en de verfspuit. Welke je moet gebruiken, hangt af van de klus. Een verfroller is handig voor grote vlakken, een kwast voor precisiewerk en een verfspuit als je snel wilt werken. Zorg ervoor dat je de roller of kwast goed kiest en gebruik afdekzeil om spetters te voorkomen bij gebruik van een verfspuit. Het juiste gereedschap maakt het schilderen veel gemakkelijker.

Voorbereiding is alles

Je moet eerst de muur grondig schoonmaken om stof, vuil en eventuele vlekken te verwijderen. Een brandschone muur zorgt ervoor dat de verf goed kan hechten. Je kunt hiervoor een mild reinigingsmiddel en een spons gebruiken, vooral bij hardnekkige vlekken. En als de muur ruw of oneffen is, is het belangrijk om deze licht te schuren. Hierdoor wordt het oppervlak gladder en krijg je een mooiere afwerking. Kies voor schuurpapier met een fijne korrel voor het beste resultaat. Dek ook zorgvuldig alles of wat je niet wilt schilderen met schilderstape en afdekzeil. Zo voorkom je verfspatten op plekken zoals deur- en raamkozijnen, plinten en stopcontacten.

De juiste verftechniek

Nu je de juiste verfbenodigdheden hebt gekozen en de muur hebt voorbereid, is het tijd om te gaan schilderen. Hier zijn enkele handige technieken om te zorgen voor een mooi eindresultaat. Als je een verfroller gebruikt, doop hem dan in de verf en rol gelijkmatig over de muur, in verticale of horizontale bewegingen. Werk in kleine stukken en zorg dat je de verf overlapt om strepen te vermijden. Begin met de randen en hoeken voordat je de rest van de muur doet. Als je precisiewerk moet doen, zoals hoeken en details, gebruik dan een kwast en strijk de verf in één richting uit om te voorkomen dat je te veel heen en weer beweegt. Je moet ook altijd een vochtige doek bij de hand hebben om eventuele druppels of foutjes meteen te corrigeren. Als je een verfspuit gebruikt, houd deze dan op een constante afstand van de muur en beweeg langzaam en gelijkmatig. De verf moet gelijkmatig verdeeld worden. Oefen eerst op een stuk karton om de juiste techniek te leren voordat je aan de muur begint. Met eenvoudige tips kun je je muren op een professionele manier schilderen.