Het verschil tussen een dakraam en dakkapel: Wat je moet weten

a house with a broken window

Sta je op het punt om je zolder te  verbouwen? Er zijn dan een heleboel opties om uit te kiezen. Maar een daarvan is:, moet je kiezen tussen een dakraam of een dakkapel? Allebei hebben ze voor- en nadelen, dus het is goed om te weten welke het beste bij jouw wensen past. Je kunt velux dakramen bij dakraamconcurrent.nl krijgen en daar ook meer advies inwinnen over je keuze. In dit artikel gaan we het verschil tussen een dakraam en een dakkapel uitleggen, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw huis.

Wat is een dakraam?

Een dakraam is simpelweg een raam dat in je dak is geplaatst om meer natuurlijk licht binnen te laten en betere luchtcirculatie te krijgen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, maar ze zitten allemaal in het dak zelf. Dakramen brengen veel licht binnen, je kunt ze openen voor frisse lucht en ze nemen geen extra vloerruimte in beslag. Over het algemeen zijn ze ook goedkoper dan dakkapellen omdat de installatie sneller en eenvoudiger is. Hierdoor kost de installatie ook minder.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is eigenlijk een flinke uitbreiding bovenop je dak met meerdere ramen en soms een plat stuk dak erbij. Het biedt extra ruimte, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld je zolder wilt ombouwen tot een extra slaapkamer, kantoor of een gezellige plek. Daarnaast zorgt het voor goede ventilatie omdat je de ramen kunt openen, en het kan je huis er mooier laten uitzien dankzij de uitstraling. Maar het is wel duurder dan een dakraam vanwege de complexere bouw en installatie. Dit kan weer hogere kosten met zich meebrengen.

Hoe kies je tussen een dakraam en een dakkapel?

Bij het kiezen tussen een dakraam en een dakkapel zijn er verschillende dingen waar je aan moet denken. Bedenk eerst waarvoor je de ruimte op zolder wilt gebruiken. Als je gewoon meer licht en lucht wilt, is een dakraam prima. Maar als je extra leefruimte nodig hebt, zoals een extra slaapkamer of kantoor, dan is een dakkapel handiger. Kijk ook naar je budget, want dakkapellen zijn meestal duurder dan dakramen. Bedenk hoeveel geld je wilt uitgeven en wat je belangrijker vindt: extra ruimte of een lagere prijs. Als je om het uiterlijk van je huis geeft, kan een dakkapel het er mooier uit laten zien, maar zorg ervoor dat het bij de stijl van je huis past. En vergeet niet om te controleren of je aan de regels van de gemeente voldoet als je een vergunning nodig hebt. Soms is dat namelijk het geval. Wat ga jij kiezen?