Lichamelijke of emotionele klachten door zware boezem?

woman sitting on wing chair

Waar de een blij is met grote borsten, zou de ander liever een maatje minder hebben. Dit laatste kan zijn om esthetische redenen, maar ook net zo goed omdat je er klachten door hebt. Zo kun je er onder meer rugpijn en nekpijn van krijgen. In dit artikel geven we een aantal tips aan dames die hun boezem te groot en/of te zwaar vinden.

Lichamelijke klachten door boezem

Een te zware boezem kan lichamelijke complicaties met zich meebrengen. Met de nadruk op kán, want niet iedereen heeft hier last van. Voorbeelden zijn nekpijn en rugpijn, waarbij je extra veel last hebt tijdens het sporten. In dat geval kun je bijvoorbeeld een borstverkleining laten doen. Vaak wordt dit aangeraden vanaf cup E, maar ook met een kleinere cupmaat zou het al kunnen dat je er last van hebt. Dit is erg persoonlijk.

Een borstverkleining is tevens een oplossing als de ene borst groter is dan de andere. Wist je dat het bij veel vrouwen zo is dat de ene borst net wat groter is dan de andere. Die zwaardere borst kan dan weer druk leggen op de nek en schouder (voornamelijk aan een kant), waardoor je uiteindelijk ook weer lichamelijke klachten krijgt.

Afvallen zorgt voor kleinere borsten

Diëten zorgt ervoor dat je vet verliest en de borsten bestaan voor een groot gedeelte uit vetweefsel. Het is dus niet gek dat je borsten kleiner worden als je op dieet gaat. Vooral als het gaat om veel kilo’s, kan dat soms tot wel een cupmaat schelen. Er zit echter vaak wel een keerzijde aan. Door afvallen gaan de borsten wat meer hangen. De huid stond immers eerst wat strakker. Sommige dames kiezen daarom voor borstlifting.

Hierbij worden hangende borsten zoals de naam al doet vermoeden gelift. Deze ingreep kan overigens ook gecombineerd worden met een borstverkleining. Maar als je over het gehele lichaam graag gewicht zou willen verliezen, dan kun je beter eerst kiezen voor afvallen. Wil je na een borstverkleining immers nog een flink dieet volgen, dan kan hetzelfde effect optreden en kunnen de borsten kleiner worden dan wenselijk.

Draag een ondersteunende beha

Uiteraard hoef je niet direct te kiezen voor afvallen of een plastische procedure. Wil je dat wel, dan is het overigens belangrijk dat je je goed laat informeren bij een gevestigde kliniek. Een goede keuze is bijvoorbeeld Wellness Kliniek in Genk. Zij zijn gespecialiseerd in behandelingen aan de borsten en weten op basis van ervaring het mooiste resultaat te krijgen dat ook écht past bij jouw lichaam.

Afgezien van dat, is het dus in de eerste plaats vooral belangrijk dat je een goed passende en ondersteunende beha draagt. Want echt, de ene beha is de andere niet. Bovendien zou je niet de eerste vrouw zijn die de verkeerde cupmaat draagt. Je cupmaat kan door de jaren heen ook veranderen. Laat dit dus eens nameten in de winkel of gebruik een online tool voor het berekenen van de behamaat.

Jezelf trots voelen in je lichaam

Je kunt naast lichamelijke klachten ook emotionele klachten ervaren door een grote cupmaat. Niets geks, maar sommige vrouwen hebben eenmaal het idee dat ze alleen gezien worden door de borsten, in plaats van dat iemand de persoon zelf ziet. In de eerste plaats is het daarom belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Lichamelijke klachten zijn een ander verhaal, maar wanneer je echt kiest voor een operatie vanuit esthetisch oogpunt, doe dat dan echt voor jezelf, niet voor een ander.

Goed passende kleding kan ervoor zorgen dat je je meer zelfverzekerd voelt. Denk aan een bikini met de juiste pasvorm en ondersteuning, alsook kleding die mooi aansluit. Sommige dames met grote borsten verhullen ze graag in oversized kleding of een coltrui, maar daar lijken ze echt niet altijd kleiner door. Kleding met een V-hals of U-hals in effen kleuren zijn wat dat betreft goede keuze voor mooie afkleding bij de borsten. Draag je borsten met trots en probeer ze te waarderen. Lekker in je vel zitten is key!