Franse scheldwoorden

Op zwarte zaterdag besluit je naar Frankrijk te rijden. Zoals verwacht is het ontzettend druk op de weg en de file voor je is nog eindeloos lang. Af en toe steekt een Fransman zijn hoofd uit het raam. Aan zijn gezicht te zien is hij niet blij en door het woord dat uit zijn mond komt, weet je het zeker. Een toerist zie je zichzelf wederom tussen die Fransman en zijn voorganger drukken. Hop, nog een scheldwoord komt eruit, al hoewel je dat eigenlijk niet zeker weet. 

Mensen schelden. Het werkt verlossend, je kan je emoties kwijt en je maakt degene tegen wie je het zegt iets duidelijk. Maar wat zijn nu eigenlijk Franse scheldwoorden? In deze blog gaan we in op de meest gehoorde Franse scheldwoorden. 

Scheldwoorden, maar dan in het Frans

Voordat je verder mag lezen, willen we je nog wel even vermelden dat het niet de bedoeling om te pas en te onpas te schelden. Natuurlijk begrijpen we het dat iets je mond verlaat als je je kleine teen stoot, maar schelden tegen personen, nee, daar doen we niet aan. In ieder geval, lees hier een lijst aan Franse scheldwoorden.

  • Merde: betekent zoiets als ‘shit’. Het wordt uitgesproken wanneer bijvoorbeeld die teen wordt gestoten en als er iets gebeurt waar degene niet van gediend is. 
  • Putain: als je mening Franse serie of film hebt gekeken, waar iets van grof taalgebruik wordt gebruikt, is de kans aanzienlijk aanwezig dat je iemand ‘putain’ hoort zeggen. De vertaling van het woord is ‘hoer’. Gebruik je het woord, zeg het dan niet tegen een vrouw, dankjewel. 
  • Zut: ‘verdorie’, je bent mijn melk vergeten mee te nemen uit de supermarkt. Wat ons betreft gaat het hier om een redelijk onschuldig scheldwoord, dat je best voor een keer kan gebruiken. 
  • Con: weer een drieletterig woord en wel zeker met een andere betekenis. Je noemt misschien, als grapje of begroeting, een vriend zo. Het betekent namelijk ‘eikel’ en wordt over het algemeen niet in de serieuze zin van het woord gebruikt. 
  • Pute: ‘kut’, betekent het. Een favoriet woordje van de Nederlanders om mee te schelden. Zelfs in combinatie met andere woorden wordt het vaak gebruikt. Denk aan ‘kutzooi’ of ‘kut hoerenzooi’.
  • Ta gueule: als je er echt helemaal klaar mee bent, dan zal wellicht dit uit je Franse vocabulaire naar bovenkomen. Lees: ‘kop dicht’. Soms heb je dat hé, dat iemand zo vervelend je oren binnenkomt, dat je het er graag uit wil laten.
  • Salop(e): dit scheldwoord richt je echt tot een persoon, sinds het naar ‘kut’ of ‘lul’ refereert. Lekker duidelijk, zullen we maar zeggen.
  • Enfoiré: ‘he joh, mafklapper. Wat denk jij?’ Nou ja, het betekent dan geen ‘mafklapper’, maar wel ‘idioot’ en dat komt in zin zeker met elkaar overeen. 
  • Rien à foutre: het is zo fijn aan Fransen dat ze alles uitspreken met een bepaalde klemtoon. Zo ook deze kreet, dat ‘kan me niks schelen’ betekent. 

De bovenstaande woorden kan je nog wel eens voorbij horen komen. In de meeste gevallen is het niet in een positieve zin en zal je je moeten afvragen wat er zojuist is gebeurd. Heb je degene beledigd, heb je iets stoms gedaan of is er, naar jouw mening, geen reden om te schelden. 

Waarom schelden mensen?

Goede vraag, wij weten het eigenlijk ook niet. Of eigenlijk wel en dat hebben we hieronder voor je neergeschreven. Misschien herken je jezelf wel in meerdere situaties. 

#1 Uiting van emoties

Woede, frustratie, pijn, ongenoegen of machteloosheid. We voelen het allemaal wel eens. Er bestaat een grote kans dat bij deze emotie een aantal scheldwoorden om de hoek komen kijken. De opgekropte gevoelens komen eruit, je vindt in het schelden een uitlaatklep. 

#2 Kracht bijzetten

Scheldwoorden kan je gebruiken om kracht aan een bepaalde boodschap geven. Het gebruik van grove taal kan namelijk zorgen dat de tekst intenser overkomt. Bijvoorbeeld: ‘En nu kom je g*dverdomme naar beneden’ in plaats van ‘En nu kom je naar beneden. Klinkt toch anders, nietwaar?

#3 Sociale druk op imitatie

In sommige gevallen zullen mensen, met name jongeren, scheldwoorden gebruiken, omdat ze denken dat het cool of stoer is. Sociale druk en het verlangen om erbij te horen zorgen ervoor dat de drang nog hoger wordt. 

Het kan dus best lekker zijn, om te schelden. Houd echter in gedachten dat je mensen er serieus mee kan beledigen of kwetsen. Zo lang het tot een voorwerp of jezelf gericht is, zal het een stuk minder schade aanrichten. Tenminste, let wel even op in welke omgeving je je bevindt en of er nog meer mensen aanwezig zijn. 

Hoe zou je Fransen kunnen omschrijven?

Fransen staan vaak bekend om hun passie voor eten en wijn, hun gevoel voor stijl en mode en hun liefde voor kunst en cultuur. Daarnaast hebben ze een sterke nationale trots en zijn ontzettend trots op hun taal, de Franse taal.

Eten en wijn

Fransen drinken over het algemeen niet heel veel wijn, al wordt dat nog steeds van ze gedacht. Wat nog steeds hetzelfde is, al jarenlang, is dat ze niet heel veel vlees eten. Als we het specifiek hebben over eten dan moet iedereen natuurlijk denken aan de klassieke waren als escargot, croissant, baguette, quiche Lorraine en Franse uiensoep.

Stijl en mode

Christian Dior, Coco Chanel, Pierre Balmain en Christian Lacroix. Een aantal bekende namen uit een lange lijst van Franse, bekende modeontwerpers. Ze doen het goed, die Fransen.

Kunst en cultuur

De Fransen, met hun klasse en nog veel meer. Zo ook in de kunst kunnen ze er wat van. Al is het niet de Eiffeltoren, dan is het wel het Louvre of een persoon genaamd Claude Monet. Hoe dan ook zal je je snel thuis voelen tussen de prachtige architectuur en dergelijken. 

Nationaliteit

Ja, over taal gesproken. Engels is geen ding in Frankrijk. Al helemaal niet op het platteland. Al zou een Fransman Engels kunnen spreken, dan is de kans groot dat hij het niet doet. Ze vertikken het en waarom, dat weet niemand, behalve de Fransen zelf. Maar goed, ze zijn in ieder geval trots op hun land en dat heeft ook wel weer iets. 

De Fransen, ze zijn ons wat. Van prachtige Parisiennes tot aan de Franse wijngaarden, het heeft allemaal wel wat. Wat wat minder is, althans, zo vinden wij, is het gescheld. Wij Nederlanders kunnen er wat van, maar de Fransen net zo min.