Energie besparen op huishoudelijke apparaten: zo doe je dat!

De energieprijzen zijn tegenwoordig torenhoog en daarom is het een goed idee om te kijken waar je kunt besparen. Je denkt misschien dat de verlichting in huis de meeste stroom vreet, maar wist je dat je wasmachine, wasdroger, koelkast en vriezer pas echt veel stroom vreten? Omdat de nieuwste apparaten steeds zuiniger worden, kan het verstandig zijn om de overstap te maken. Het lijkt misschien een flinke investering, maar die betaalt zich terug op de lagere energierekening. In dit artikel bespreken we de koelkast/vriezer, magnetron en energiezuinige wasdroger en leggen we uit waar je op moet letten om energie te besparen. Lees verder!

Koelkast of vriezer

Heb jij nog een oude, stroomvretende koelkast in huis staan? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een nieuwe! Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast moet je rekening houden met een aantal factoren. Let hierbij voornamelijk op het stroomverbruik. De beste keuze is een koelkast met een (donker)groen energielabel. Sommige huishoudens hebben meer dan 1 koelkast die ze bijvoorbeeld gebruiken voor feestjes en partijen. Onze tip: zet deze alleen aan wanneer je ze ook echt nodig hebt. Een zuinige koelkast is niet alleen goed voor je portemonnee, je doet ook het milieu een groot plezier. Wist je dat een nieuwe koelkast of een koel-vriescombinatie met label B jaarlijks ongeveer 130 kWh stroom verbruikt? Dit is bijna twee keer zo veel als een model met label E. Die verbruiken namelijk ongeveer 250 kWh. Het maakt dus echt een groot verschil!

Wasdroger

De wasdroger: veel van ons hebben er tegenwoordig een in huis staan. De meest duurzame oplossing om energie te besparen? Hang gewoon alles aan de waslijn. Je kunt dit buiten doen of binnen in een kamer waar de verwarming niet aanstaat. Wil je toch graag gebruik blijven maken van de wasdroger? Kies dan vooral een wasdroger met label A+++. Dit kost een heleboel minder in vergelijking met de B en C labels. Een andere tip is om een formaat aan te schaffen die goed bij je past. De trommel is namelijk het meest efficiënt als die helemaal vol zit. Woon je alleen? Kies dan een inhoud van 6 of 7 kg. Dat is meestal voldoende. Je kunt ook wasdrogers vergelijken om de beste keuze te maken.

(Combi)magnetron

Jij hebt vast en zeker een magnetron of een combimagnetron in huis. Deze apparaten zijn natuurlijk ideaal om even snel iets op te warmen of te bakken. Heb je nog een oude variant? Weg daarmee! Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe, moet je allereerst kijken naar de juiste grootte. Kies er niet een die te groot is, want hoe groter, hoe meer energie die verbruikt. De zuinigste modellen hebben een label A+++. Het is dan ook verstandig om daarvoor te kiezen. Je kunt natuurlijk ook verschillende ovens met elkaar vergelijken om een goede beslissing te maken. Kijk dan naar het stroomverbruik per jaar (of per keer). Het kan namelijk voorkomen dat een kleinere oven met label A+ zuiniger is dan een grote oven die het label A+++ heeft. Tot slot zijn ovens met een heteluchtfunctie energiezuiniger dan een normale elektrische ovens. Houd hier dus rekening mee. Wil je ook besparen op die torenhoge energierekening? Haal dan een aantal energiezuinige apparaten in huis!