Een kindvriendelijke tuin maken? 5 tips!

boy in black and white long sleeve shirt standing beside gray metal watering can during daytime

Iedere ouder wil natuurlijk een kindvriendelijke tuin, waar de kinderen zonder zorgen en omkijken kunnen spelen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten op zo’n tuin aan te leggen. Er zijn namelijk giftige planten en gevaarlijke ondergronden die je beter kunt vermijden. Maar hoe kun je nu precies zo’n kindvriendelijke tuin maken? Wij hebben een aantal tips!

Veilige speelzones creëren

Om je tuin veilig te maken voor kinderen om in te spelen, moet je ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke dingen in de buurt zijn. Haal scherpe voorwerpen zoals stenen en gereedschap weg, en zorg ervoor dat de hekken en poorten goed vastzitten en kindvriendelijk zijn. Denk er ook aan om zachte ondergronden zoals rubberen tegels of houtsnippers onder de speelzones te leggen, zodat kinderen niet hard vallen als ze struikelen. Veiligheid gaat boven alles!

Kunstgras

Als je een gazon wilt dat weinig onderhoud vergt en perfect is voor kinderen om op te spelen, dan is kunstgras van kunstgras-online.nl een goede optie. Kunstgras is zacht, blijft altijd groen en voorkomt vieze moddervlekken op kleding na het ravotten in de tuin. Bovendien gaat het lang mee en hoef je er weinig aan te doen, wat erg handig is voor drukke ouders. Zorg er wel voor dat je kiest voor kwalitatief kunstgras zonder schadelijke stoffen.

Ruimte voor creativiteit

Kinderen houden van avontuur en creatieve activiteiten, dus geef ze de ruimte om hun fantasie te uiten. Dit kan bijvoorbeeld een zandbak zijn waarin ze zandkastelen kunnen bouwen, een plek om te schilderen met verf en kwasten, of zelfs een kleine moestuin waar ze kunnen leren over planten en groenten. Alle gebruikte materialen moeten veilig zijn voor kinderen. 

Kindvriendelijke planten kiezen

In een kindvriendelijke tuin moeten we rekening houden met de nieuwsgierigheid van kinderen. Kies planten die niet giftig zijn en vermijd planten met scherpe of prikkende delen. Denk aan bloemen zoals lavendel of margrieten, die niet alleen mooi zijn, maar ook vlinders en bijen aantrekken. Dit maakt de tuin veilig en leuk voor kinderen.

Waterpret toevoegen

Op hete zomerdagen is het geweldig om waterpret in de tuin te hebben. Denk aan een klein opblaaszwembad, een watersproeier of een waterglijbaan. Zorg er altijd voor dat je goed op de kinderen let terwijl ze met water spelen, zelfs als het maar een ondiepe plas is, om hun veiligheid te waarborgen. Hoe leuk is dat? Maak een kindvriendelijke tuin met deze tips!