Inbouw houtkachels: de nodige aanpassingen voor een warm huis

brown and black wood burner

Stel je voor: een koude winteravond, je zit lekker binnen in je huis, en in het midden van je woonkamer brandt een knapperend haardvuur in je inbouw houtkachel. De warmte verspreidt zich door je hele huis en zorgt voor een gezellige, comfortabele sfeer. Dat is wat een inbouw houtkachel kan toevoegen aan je woning: warmte, gezelligheid en een echt thuisgevoel. Je kunt deze houtkachels bij marziano.nl krijgen en er zijn veel modellen. Maar welke aanpassingen moet je maken voor een inbouw houtkachel?

Het juiste plekje kiezen

Het is super belangrijk om de perfecte plek te kiezen voor je inbouw houtkachel. Hier moet je echt even goed over nadenken, zodat die kachel optimaal kan werken en veilig is. Denk aan de afstand tot dingen die in de fik kunnen vliegen, zoals meubels, gordijnen, en houten vloeren. Zorg ervoor dat er genoeg lucht in de kamer kan komen, anders krijg je rookproblemen. En vergeet niet dat je een goed rookkanaal moet hebben, of er een moet laten aanleggen, zodat de rook veilig naar buiten kan. 

Vloer- en wandbescherming

Het is ontzettend belangrijk om je vloer en de muren rondom je inbouw houtkachel te beschermen, want die kachel kan echt heet worden. Dit doe je door hittebestendige materialen te gebruiken, zoals tegels, glas of metalen platen. Zorg ervoor dat er onder de kachel een hittebestendige vloerplaat ligt om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt door vonken en hitte. Zorg er ook voor dat deze plaat groot genoeg is om eventuele vonken op te vangen. Plaats ook hittebestendige wandpanelen of tegels achter de kachel om te voorkomen dat de hitte de muren beschadigt. Belangrijk is wel dat je materialen gebruikt die speciaal zijn goedgekeurd voor gebruik bij houtkachels, zodat je zeker weet dat het veilig is.

Het rookkanaal installeren

Het is echt van levensbelang om het rookkanaal goed te installeren als je een inbouw houtkachel hebt. Als je een bestaand schoorsteenkanaal gebruikt, laat het dan nakijken door een professional om zeker te zijn dat het in goede staat is en niet verstopt zit. Denk ook aan isolatie voor het rookkanaal; dat kan helpen om warmteverlies te voorkomen en zorgt voor een betere trek. Zorg er wel voor dat de isolatie geschikt is voor houtkachels. Het rookkanaal moet hoog genoeg zijn om de rook goed af te voeren en de uitgang moet boven het dak zitten en voldoende ver van obstakels verwijderd zijn.

Luchttoevoer en regeling

Er moet genoeg frisse lucht beschikbaar zijn voor de verbranding, dat kan door bijvoorbeeld deuren of ramen op een kiertje te zetten of een externe luchtaanvoer te gebruiken. Leer ook hoe je de luchttoevoer naar de kachel kunt regelen. Zo kun je de temperatuur en hoe hard het hout brandt bepalen, zodat de kachel efficiënter werkt en jij er meer plezier van hebt. Het is eigenlijk best makkelijk en maakt je kachel nog beter!