Dit zijn de gordijntrends van 2023

Dit zijn de gordijntrends van 2023

Raamdecoratie maakt een interieur helemaal af. Het geeft een bepaalde sfeer aan een kamer en heeft bovendien vaak ook de praktische functie van het weren van zonlicht en nieuwsgierige ogen. De keuze voor gordijnen moet er dus één zijn die je weloverwogen maakt.

Ben jij toe aan nieuwe raam decoratie en wil jij je in je keuze laten leiden door gordijntrends van 2023? We zetten drie gordijntrends van 2023 voor je op een rijtje zodat jij een goede keuze maakt voor jouw inrichting.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke stoffen zorgen voor een natuurlijke look. Ze hebben een zacht karakter en de stoffen zijn verkrijgbaar is veel verschillende kleuren, dessins en vormen zoals gordijnen en overgordijnen. Je kunt denken aan linnen, zijde en katoen. Ook bamboe en hennep zijn natuurlijke stoffen die gebruikt worden in diverse soorten raamdecoratie. Ook kun je denken aan jaloezieën of shutters van hout. Met deze raamdecoratie bepaal je zelf de mate van lichtinval en privacy door de lamellen in de gewenste stand vast te zetten. Shutters passen goed binnen een landelijke inrichting, jaloezieën zijn een goede keuze voor een moderne of industriële inrichting.

Een reden voor de keuze van natuurlijke materialen is ook vaak de aandacht voor het op duurzame wijze omgaan met de aarde. Raamdecoraties van natuurproducten zoals linnen en katoen zijn dus een duurzame keuze voor het interieur.

Velours

Een velours gordijn heeft een luxe, stijlvolle stof die er niet alleen fraai uitziet, maar ook praktische voordelen heeft. De stof heeft een warme uitstraling en is een echte sfeerbepaler in een inrichting.

Dikkere velours gordijnen houden de warmte buiten in de zomer, en de warmte binnen op koude winterdagen. Daarnaast hebben ze een hoge lichtdichtheid en zijn dus ook goed te gebruiken als (semi)verduisterende gordijnen.

Velours is een degelijke stof, is kleurvast en pluist niet. Bovendien is het slijtvast. Dat maakt dit type stof ook een praktische keuze.

Inbetween gordijnen

Inbetween gordijnen worden ook wel ‘inbetweens’ genoemd. Het zijn lichtdoorlatende stoffen met een dikte die tussen gewone gordijnen en vitrage in zit. Het zijn transparante gordijnen met een dikkere weving, waardoor de stof voller is. Je kiest hier voor als je graag meer privacy wilt maar ook voldoende licht in een ruimte wil hebben. Je kunt dankzij de dikkere weving namelijk wel naar buiten kijken, maar niet naar binnen. Ze zijn soepeler en lichter wat betreft stof dan een gordijn of overgordijn. Tegelijk laten inbetween gordijnen wel licht door maar houden ze het felle zonlicht tegen. De lichtval die de gordijnen geeft is sfeervol, wat goed past bij een stijlvol interieur.