Dit zijn de beste vitamines en mineralen voor gezonde nagels

Mooie nagels willen we allemaal wel. Wist je dat het uiterlijk van je nagels voor een groot deel wordt bepaald door wat je eet? Een tekort aan bepaalde vitamines kan invloed hebben op de groei en het uiterlijk van je nagels. Dit zijn de beste vitamines om je nagels sterk en gezond te houden:

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van collageen. Dit lichaamseigen eiwit zorgt onder andere voor een stevige huid, maar ook voor gezonde nagels. Het is namelijk één van de belangrijkste bouwstenen van onze nagels.

Een tekort aan vitamine C zorgt ervoor dat je nagels breekbaar worden en langzaam groeien. Met vitamine C-rijke voeding kun je dit voorkomen. Je vindt de vitamine niet alleen in citrusvruchten, maar ook in aardbeien, kiwi, paprika, boerenkool en spruitjes.

Vitamine A

Vitamine A kan net als vitamine C helpen bij de aanmaak van collageen. Deze vitamine is dus net zo belangrijk voor gezonde nagels. Je vindt een voorloper van vitamine A in wortels, pompoen, mango en zoete aardappel.

IJzer

Het mineraal ijzer bevindt zich in het centrum van de rode bloedcellen, die zuurstof door je hele lichaam transporteren. Op deze manier worden je nagels voorzien van voldoende voedingsstoffen, waardoor ze sterk en gezond blijven.

Een ijzertekort of bloedarmoede kan leiden tot verticale richels op je nagels. Net zo goed kunnen je nagels hol of lepelvormig worden door een tekort aan ijzer. Zorg dus dat je dieet voldoende ijzer bevat. Je vindt het mineraal in vlees, maar ook in plantaardige bronnen.

Ons lichaam kan het ijzer uit planten minder gemakkelijk opnemen, maar de toevoeging van vitamine C kan helpen om de opname te vergemakkelijken. Het is dan ook een goed idee om bronnen van ijzer en vitamine C op hetzelfde moment te eten.

Sommige voedingsmiddelen bevatten zowel ijzer als vitamine C. Een voorbeeld daarvan is boerenkool. Ook met een salade van sla en tomaat krijg je beide voedingsstoffen op hetzelfde moment binnen. 

Magnesium

Dit mineraal is betrokken bij zeer veel processen in je lichaam. Eén van die processen is de vorming van eiwitten. Deze zijn op hun beurt belangrijk voor de groei van je nagels.

Een tekort aan magnesium kan – net zoals bij een ijzertekort – zorgen voor verticale ribbels op je nagels. Voor mooie gladde nagels zorg je er dus voor dat de voorraad van dit mineraal op peil blijft. Je vindt het in groene bladgroenten, quinoa, noten, peulvruchten en volkoren granen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor mooie nagels. Bij een tekort aan deze vitamine kunnen je nagels zowel van kleur als structuur veranderen. Om mooie gladde en roze nagels te behouden, zorg je dus het beste voor voldoende vitamine B12 in je dieet.

Deze B-vitamine vind je vooral in dierlijke voedingsmiddelen, zoals rundvlees, kip, vis, eieren en zuivel. Als je veganistisch eet, heb je vaak een supplement nodig om een tekort te voorkomen.

Folaat

Folaat staat ook bekend als foliumzuur, al wordt hiermee meestal de synthetische variant van deze B-vitamine bedoeld. 

Een tekort aan folaat kan zorgen voor pigmentverandering van je nagels. Ook kunnen je nagels broos worden als je te weinig folaat binnenkrijgt.

Folaat vind je in bladgroenten, citrusvruchten, peulvruchten, noten, zaden en avocado. Zorg ervoor dat ten minste één van deze voedingsmiddelen dagelijks op tafel staat.

Biotine

Biotine is een minder bekende maar niet minder belangrijke B-vitamine, ook wel bekend als vitamine B8. De vitamine staat aan de basis van een gezonde nagelgroei. Als je breekbare nagels hebt, kan het helpen om producten te eten die rijk zijn aan biotine. 

Vooral lever bevat veel biotine, maar de vitamine is ook te vinden in eigeel, avocado, zoete aardappel, zalm, noten, zuivel en zelfs in bloemkool. Zet deze voedingsmiddelen dus ook op het menu als je gezonde en sterke nagels wilt.