De weg naar een succesvolle streamer – dit zijn de te volgen stappen

Veel mensen hebben tegenwoordig het plan om een streamingkanaal te runnen. De favoriete platforms om dit doel te bereiken zijn YouTube en Twitch. Twitch is er de afgelopen jaren in geslaagd om veel grote contentmakers weg te lokken van YouTube, omdat het streamingplatform artiesten betere deals en voorwaarden kan bieden. 

Toch is het niet ongewoon dat streamers op beide platforms actief zijn om op deze manier een zo groot mogelijk bereik te realiseren. De weg naar een succesvol streamingkanaal is inderdaad geen sinecure. Geïnteresseerde partijen moeten veel werk en tijd investeren in een dergelijk project. Net als bij een spel in een online casino Nederland kan een beetje geluk geen kwaad om op weg te gaan naar succes. 

De combinatie van talent, hard werken en geluk is erg nuttig om op een dag een succesvolle streamer te worden. Als je nog aan het begin van je carrière staat, moet je een aantal belangrijke stappen volgen en er onder andere voor zorgen dat je aan de basisvoorwaarden voor een succesvolle stream voldoet.

Wat zijn de basisvereisten voor streaming?

Allereerst is het verstandig om na te denken over welke content je wilt aanbieden. Tegenwoordig zijn er veel content creators en juist daarom is het aan te raden om op zoek te gaan naar een unique selling point. Op deze manier kun je jezelf onderscheiden van de andere al bekende streamers. Dit kan bijvoorbeeld door je te specialiseren in een onderwerp dat nog niet door andere artiesten wordt behandeld. e kunt echter ook een speciale gimmick bedenken om de aandacht van de kijkers te trekken. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn om te werken met een digitale avatar in plaats van een facecam. Naast een idee voor de inhoud is het natuurlijk ook belangrijk om de technische kennis op te doen die nodig is om een stream te starten, uit te voeren en achteraf te bewerken. 

Daarnaast moet men altijd voorbereid zijn op technische problemen die zich bij elke stream kunnen voordoen. Een ander aspect is het verwerven van technologie, want zonder de juiste technologie is het niet mogelijk om een stream te starten.

Hoe duur is het om streamingapparatuur op te zetten?

Afhankelijk van hoeveel waarde men hecht aan verschillende functies en technische kwaliteit, kunnen de kosten van streamingapparatuur sterk variëren. Daarom is het moeilijk om een algemene prijs voor de apparatuur te geven. Als je echter kijkt naar apparatuur voor beginners, moet je zeker rekenen op een bedrag van 500 tot 1500 €. 

Dit gaat ervan uit dat je al een goede PC-set-up hebt. Naast de juiste streamingsoftware behoren een kwaliteitsmicrofoon en een cam tot de basisuitrusting voor elke succesvolle stream. Streamingaanbiedingen zonder facecam worden tegenwoordig slechts zwak geaccepteerd, omdat de meeste kijkers de video met een persoon willen associëren en daarom hun gezicht willen zien. 

Bij het plannen van het budget is het eerst nuttig om de tips te overwegen en het geld te investeren in die factoren die men belangrijk vindt voor het productiewerk. Na verloop van tijd kan een stijgend inkomen ervoor zorgen dat men steeds meer budget investeert in de apparatuur en deze dus kan verbeteren.

De eerste stappen met een kleine fancommunity

Elke streamer begint zijn of haar online-carrière met een kleine fancommunity. In het begin is het moeilijk om een fancommunity op te bouwen. De eerste abonnees zijn altijd het grootste probleem. Als je eenmaal een fanbase hebt weten op te bouwen, begint het algoritme voor je te werken en je video’s beter te plaatsen. Bovendien spreken bestaande kijkers andere mensen aan en wijzen ze hen op interessante contentmakers.

Het is handig om een actieve community te hebben die commentaar geeft op de streams, zelfs nadat ze zijn afgelopen, en de artiesten volgt op sociale mediakanalen. Veel artiesten creëren een symbiose van streams en sociale media-aanwezigheid. Het publiek is hongerig naar nieuwe inhoud en dus is het belangrijk, vooral in de beginperiode, om te leren welke inhoud fans willen zien en op welke tijdstippen. Het kan zelfs de moeite waard zijn om hierover een dialoog aan te gaan met de kijkers en te vragen wat hun wensen zijn. Na een bepaald aantal volgers betaalt een account op Twitch of YouTube zichzelf meestal terug.

Geduld is nodig tot het grote streamingkanaal beschikbaar is

Succes komt zelden van de ene dag op de andere, en dat geldt ook voor het worden van een succesvolle streamer. Je moet veel geduld hebben en begrijpen dat er ook fases zijn waarin je creatieve werk stagneert. 

Er zijn ook periodes in het jaar waarin zelfs grote streamers zwakkere klikcijfers en minder kijkers hebben. Het vakantieseizoen is hier een goed voorbeeld van. Met geduld bereik je echter op een dag succes en slaag je erin om zowel een goed als stabiel streamingaanbod te bieden.

De concurrentie is hevig

Zodra je de platforms voor streamers betreedt, word je overweldigd door een groot aantal makers. Er is zoveel aanbod dat het vaak moeilijk is om alles te bekijken waar je enthousiast over bent. Daardoor lukt het veel mensen niet om alle artiesten te volgen die ze eigenlijk willen zien. 

Een strijd om kijkers is daarom onvermijdelijk en de streamers moeten met speciale functies komen om kijkers naar het kanaal te trekken. Door middel van ongewone unique selling points is het denkbaar om een speciale charmefactor te creëren die ervoor zorgt dat gebruikers blijven kijken en zich blijvend abonneren.

Succesvol streamen

Streamen is voor veel mensen een hobby op YouTube en Twitch. Maar als je het goed doet, kun je ook een hoofdinkomen verdienen met je kanaal. In beide gevallen is het nodig om tijd en passie te steken in het maken van het kanaal. Kijkers voelen meestal aan of iemand plezier heeft in het maken van zijn inhoud of niet. 

Als het mogelijk is om door de moeilijke eerste dagen heen te komen, is het mogelijk om een bloeiend streamingkanaal te runnen dat kan bogen op een grote aanhang. Het is echter verstandig om de weg naar een succesvolle streamer stap voor stap te bewandelen en aan jezelf te blijven werken.