Haarverf zonder ammoniak

woman getting her hair color
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Haarverf zonder ammoniak is een alternatief voor traditionele haarverf die ammoniak bevat. Ammoniak is een sterk alkali dat wordt gebruikt om het haar te ontdoen van natuurlijke oliën en om de cuticula te openen, met andere woorden je haarschubben, waardoor de kleur dieper in het haar kan dringen. Hoewel ammoniak effectief is in het kleuren van het haar, kan het ook schade veroorzaken aan de structuur van het haar en irritatie veroorzaken aan de hoofdhuid.

Gezonder voor het haar

Haarverf zonder ammoniak bevat geen ammoniak, waardoor het haar gezonder blijft. Ammoniak kan het haar uitdrogen en verzwakken, waardoor het broos en droog wordt. Haarverf zonder ammoniak bevat vaak ingrediënten zoals oliën en keratine die het haar verzorgen en versterken, in plaats van het te beschadigen.

Minder geur

Een ander voordeel van haarverf zonder ammoniak is dat het minder ruikt. Ammoniak heeft een sterk en onaangenaam aroma, waardoor de geur van de haarverf vaak onplezierig is. Haarverf zonder ammoniak heeft vaak een subtielere geur of geen geur, waardoor het een meer aangename ervaring is om te gebruiken.

Geen irritatie van de huid

Haarverf zonder ammoniak veroorzaakt vaak minder irritatie van de huid in vergelijking met haarverf die ammoniak bevat. Ammoniak kan de huid uitdrogen en irriteren, waardoor het oncomfortabel en gevoelig is. Haarverf zonder ammoniak bevat vaak mildere ingrediënten die de huid niet uitdrogen of irriteren.

Populaire merken Er zijn veel verschillende merken haarverf zonder ammoniak op de markt. Sommige populaire merken zijn:

  • L’Oréal Paris Excellence Créme
  • Garnier Nutrisse
  • Herbatint
  • Naturtint
  • Logona

Deze merken zijn gewild omdat ze efficiënt zijn en een brede kleuren keuze bieden.

Ingrediënten om op te letten

Als je overweegt om haarverf zonder ammoniak te gebruiken, is het belangrijk om de ingrediënten te lezen en te begrijpen. Sommige haarverf zonder ammoniak kan nog steeds chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het haar of de huid. Zoek naar haarverf die natuurlijke ingrediënten zoals planten, kruiden en oliën bevat, zoals kamille, rozemarijn en arganolie. Deze ingrediënten zijn rijk aan vitamines en mineralen die het haar verzorgen en versterken. Ook is het goed om te zoeken naar haarverf die vrij is van parabenen, sulfaten en parfum, omdat deze ingrediënten irritatie van de huid kunnen veroorzaken.

Tips voor het kiezen van de juiste kleur

Een van de grootste zorgen bij het kiezen van haarverf zonder ammoniak is dat de kleur niet zo intens zal zijn als verwacht. Dit is echter niet altijd het geval. Er zijn veel haarverf zonder ammoniak op de markt die een brede kleurenkeuze bieden, van blonde tot zwarte tinten. Bovendien, als u twijfelt of een bepaalde kleur bij u past, kunt u eerst een patch test doen om te zien hoe de kleur uw huid en haar reageert.

Hoe haarverf zonder ammoniak werkt

Haarverf zonder ammoniak werkt door het gebruik van andere stoffen die de cuticula van het haar openen, zoals waterstofperoxide of natriumbicarbonaat. Deze stoffen helpen de kleurpigmenten dieper in het haar te dringen, waardoor de kleur langer houdt. Sommige haarverf zonder ammoniak bevat ook ingrediënten zoals keratine of arganolie die het haar verzorgen en versterken, tijdens het kleuren.

Hoe toe te passen?

Het aanbrengen van haarverf zonder ammoniak is vergelijkbaar met het aanbrengen van traditionele haarverf. Je moet eerst uw haar wassen en drogen, en dan de verf aanbrengen met een kwast of een applicator. Het is belangrijk om de verf gelijkmatig te verdelen over het haar, en om ervoor te zorgen dat alle haren bedekt zijn. Volg daarna de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste verwerkings- en inwerktijd.

Het onderhouden van gekleurd haar

Na het kleuren van uw haar met haarverf zonder ammoniak, is het belangrijk om het haar goed te onderhouden om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden. Dit betekent het gebruik van sulfaatvrije shampoo en conditioner, en het vermijden van te veel hitte-stylingtools. Ook is het aan te raden om regelmatig een verzorgende behandeling te doen, zoals een oliebehandeling of een masker.

DIY: Haarverf zonder ammoniak maken

Er zijn diverse manieren om zelf haarverf zonder ammoniak te maken. Hieronder vindt u een paar voorbeelden van recepten die u thuis kunt proberen:

  1. Henna-base haarverf: Henna is een natuurlijke haarverf die wordt gemaakt van de bladeren van de hennaplant. Het kan worden gemengd met andere ingrediënten zoals koffie, thee of kruiden om een ​​bepaalde kleur te creëren.
  2. Plant-base haarverf: Je kunt ook haarverf maken met ingrediënten zoals rozemarijn, kamille of indigo. Deze ingrediënten zijn rijk aan pigmenten die helpen bij het verkrijgen van een bepaalde kleur.
  3. Koffie-base haarverf: Koffie is een ander ingrediënt dat wordt gebruikt voor het maken van haarverf. Het kan worden gebruikt om het haar een donkerdere tint te geven.
  4. Citroen-base haarverf: Citroensap en -rasp kan worden gebruikt om het haar een gouden of honingachtige tint te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je zelf haarverf maakt, je het eerst op een klein stukje haar moet testen om te zien of je een reactie hebt en of de kleur zoals verwacht uitvalt. Het is ook aan te raden om een ​​specialist te raadplegen als je twijfels heeft.

Daarnaast, als je besluit om zelf haarverf te maken, wees voorzichtig met de hoeveelheid van de ingrediënten die je gebruikt, zodat je de juiste kleur krijgt.