Zeurende pijn in lies als vrouw zijnde – alles wat je moet weten

De kans is groot dat jij als vrouw zijnde op dit moment last hebt van een zeurende pijn in je lies. Er is namelijk een reden dat je bij dit artikel terecht bent gekomen. Hoewel pijn aan je lies erg vervelend is, is het over het algemeen wel zo dat je er vrij makkelijk vanaf kunt komen. Tenminste, als je weet waar je moet beginnen. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het bestrijden van een pijnlijke lies dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel hebben we dé belangrijkste info over deze klacht en oplossing voor jou op een rijtje gezet!

Oorzaken van een pijnlijke lies?

Straks lees je meer over dé tips voor het bestrijden van pijn in de lies. Nu is het handig om eerst even te kijken naar de lies zelf en naar de oorzaken van pijn op dit plekje. Dit werpt namelijk een ander licht op de vraag wat je er het beste aan kunt doen. Je lies verwijst naar het plekje tussen je buik en je dij aan allebei de kanten van het lichaam. Zeurende pijn in de lies kan variëren van een doffe pijn tot scherpe pijnsteken. Als je er echt last van hebt dan kan het zelfs een nadelige invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Soms is het zo erg dat zelfs lopen, zitten en liggen lastig wordt. Deze pijn wordt over het algemeen veroorzaakt door de volgende oorzaken:

Een verrekte spier: Lichamelijke activiteiten zoals rennen, springen of plotselinge bewegingen kunnen de spieren in de lies overbelasten. Dit kan tot flink wat pijn leiden als je pech hebt. Dit is vooral het geval als je je niet goed hebt opgewarmd of als je je lichaam tot het uiterste drijft. Neem dan ook echt altijd de tijd en probeer om geen gekke bewegingen te maken. Dit maakt het namelijk alleen maar erger.

Een liesbreuk: Een liesbreuk ontstaat wanneer een deel van de darm of buikweefsel uitsteekt door een zwakke plek in de spieren van de onderbuik. Dit kan ongemak en pijn veroorzaken in de liesstreek en medische hulp kan nodig zijn. Over het algemeen merk je dit wel nu de pijn hierbij echt een stuk erger is dan bij een verrekte spier. Denk je dat je een liesbreuk hebt dan raden wij je aan om gelijk even de dokter te bellen.

Eierstokcysten: Cysten die ontstaan op de eierstokken kunnen soms liespijn veroorzaken, vooral als ze groot worden of scheuren. Als je aanhoudende of ernstige pijn hebt die gepaard gaat met andere symptomen zoals een opgeblazen buik of een onregelmatige menstruatie, raadpleeg dan ook even een arts. Het is in dat geval namelijk mogelijk dat het zomaar eens aan je eierstokken kan liggen.

Bekkenontstekingsziekte: dit is in feite een infectie van je bekkenbodem, vaak veroorzaakt door een SOA. Naast andere symptomen zoals bekkenpijn en abnormale vaginale afscheiding, kan het zich uiten als pijn in de liesstreek. In dit geval kan je bij de dokter een SOA-test doen om er achter te komen of het hiervan afkomstig is.

Dé 4 tips voor het bestrijden van pijn in de lies

Pijn in je lies kan echt ontzettend vervelend zijn. Het is dan ook niet zo gek dat je er alles aan wilt doen om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Hoewel we geen dokter zijn, zijn er wel een aantal tips die over het algemeen helpen bij het bestrijden van pijn in je de liesstreek. We hebben hieronder de vijf beste tips hiervan voor jou onder elkaar gezet:

  1. Rust en ijs: Bij spierverrekkingen of kleine blessures is het van cruciaal belang om je lichaam de tijd te geven om te genezen. Door de lies rust te geven en door ijskompressen aan te brengen voor 15-20 minuten per keer zorg je ervoor dat de ontstekingen verminderen. Alleen dit kan al tijdelijke verlichting bieden ten aanzien van de pijn. Soms kan het na een paar dagen al zorgen voor een fikse afname van de pijn in je lies.
  2. Lichte rekoefeningen: Lichte rekoefeningen kunnen helpen om spierspanning te verlichten en flexibiliteit te bevorderen. Raadpleeg wel altijd even een fysiotherapeut of een gekwalificeerde professional om veilige stretchtechnieken te leren voor je specifieke aandoening. Als je het namelijk zelf doet dan is de kans aanwezig dat je de verkeerdere beweging maakt, met alle gevolgen van dien.
  3. Pijnstillers: Zonder recept verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij milde tot matige liespijn. Het is echter essentieel dat je je aan de aanbevolen dosering houdt en je arts raadpleegt als de pijn aanhoudt. Wij raden je af om paracetamol of ibuprofen langer dan een week e gebruiken bij pijn aan de lies. Vaak is dit namelijk een teken dat er meer aan de hand is. In dat geval zou je ook even bij een huisarts langs moeten gaan.
  4. Draag speciale onderkleding: Het dragen van ondersteunend ondergoed of compressieshorts kan extra stabiliteit bieden aan de liesstreek. Hierdoor ben je in staat om het ongemak te verlichten, vooral tijdens het sporten. Via internet zijn er meer dan genoeg goede aanbieders van dergelijk ondergoed te vinden. Over het algemeen zijn de iets duurdere merken ook gelijk wat beter. Goedkoop is vaak duurkoop bij het ondersteunende ondergoed, hou hier dan ook rekening mee bij het shoppen.

Ga anders eens langs de dokter

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel in staat bent om de pijn in jouw lies aan te pakken. Als het goed is ben je door de bovenstaande tips al een flink eind op weg om weer de oude te worden. Merk je dat je wel erg lang last hebt van je lies? Of denk je dat sprake is van een onderliggende aandoening? Neem dan gewoon even contact op met de huisarts. Deze is er namelijk om je te helpen bij het beantwoorden van alle mogelijke vragen. En zelfs als er niets aan te hand is dan heb je maar even het zekere voor het onzekere genomen!