Wie is Maaike van Houten?

woman holding balloons

Waarom heeft een kale man altijd liefdesverdriet? … Hij mist haar! Dit soort ‘foute’ woordgrappen en raadsels hoor je om de haverklap op de TikTok-feed van Maaike van Houten. Ze wordt steeds bekender in Nederland, maar wie is ze eigenlijk? Lees het in deze blog.

Even voorstellen

Maaike van Houten is in Eindhoven geboren, ze is 27 jaar en ze is 1,68 meter lang. Mensen hebben vaak de indruk dat Maaike een lange vrouw is, maar dat valt dus eigenlijk hartstikke mee. Ze heeft hbo Verpleegkunde gestudeerd en is nu verpleegkundige in het Anna Ziekenhuis, op de acute opname-afdeling. Maaike’s hobby’s zijn fotografie en ijshockey. Ze heeft één broer, maar daarnaast heeft ze ook stiefbroers en -zussen.  

Maaike van Houten en haar hond wonen sinds november 2022 samen met haar partner Laura, die je regelmatig tegen kunt komen in haar TikToks. Laura heeft haar eigen sportschool in Eindhoven en geeft personal training.

Doorbraak

Als je TikTok gebruikt, ben je haar foute woordgrappen vast al eens tegengekomen. Op 14 februari 2019 plaatste Maaike haar eerste TikTok. In juni 2021 brak ze plotseling door op TikTok. Een filmpje waarin ze een raadsel over chirurg vertelde, werd 2,2 miljoen bekeken! Vandaag, op 14 februari 2023, heeft ze maar liefst 256.200 volgers. In haar TikToks zijn regelmatig collega’s te horen die Maaike’s raadsels oplossen, of haar woordgrappen moeten aanhoren. Soms plaatst ze ook TikToks over het leven als verpleegkundige. Dan legt ze uit hoe het er in de zorg aan toegaat.

Maaike vertelt aan het AD dat ze altijd al van de woordgrapjes is geweest. “En ik ben ze op een gegeven moment op TikTok gaan zetten en dat werd heel goed ontvangen.” Door middel van haar content gaat ze de strijd aan tegen negativiteit: “Er staan tegenwoordig zoveel negatieve dingen op TikTok of in het nieuws. En ik dacht: mensen kunnen wel wat positiviteit gebruiken, vooral in deze tijd, met corona enzo.” De verpleegkundige vindt het helemaal niet erg om herkend te worden, vertelt ze: “Ik word regelmatig wel herkend. Mensen die op de foto willen. Toevallig zijn er regelmatig patiënten die mij herkennen en laatst wilde een patiënt met mij op de foto. Dus dat is wel grappig!”

Maaike heeft ook een eigen YouTube-kanaal, waar ze vlogs over haar leven deelt. Net als andere succesvolle influencers verkoopt ook Maaike van Houten nu merchandise. Zo kun je een mok kopen met een toepasselijke woordgrap, een scheurkalender met natuurlijk woordgrappen en raadsels en een vragenspel.

https://www.instagram.com/reel/CnKJF1jqW6Z
Eén van de woordgrappen van Maaike van Houten

Management

Maaike van Houten hoeft niet alles helemaal zelf te doen, ze werkt samen met marketingbedrijf Molecule Social. Dit bedrijf heeft een sterke focus op TikTok en werkt ook samen met onder andere DJ HATO en Mitchell (@officialswaggie).

De oprichters van Molecule Social zijn Soufyan el Hammouti, Jacqueline Texidor en Robert Tammen. Volgens hen kan TikTok creators en merken naar een hoger niveau tillen, zonder daar veel budget voor nodig te hebben.       

Wat wil Maaike van Houten?

De TikTokker vertelt aan Omroep Brabant dat ze met haar grappen voor meer positiviteit wil zorgen. “Er is zoveel ellende in de wereld. Ik wil mensen gewoon een beetje laten lachen.” In haar TikToks is Maaike zelf degene die vaak het hardst lacht. Daar is ze zich ook bewust van: “Ik vind mezelf supergrappig, dus in mijn filmpjes lach ik altijd heel hard om mijn eigen grapjes. Ik denk dat mensen het daarom zo leuk vinden om naar te kijken. De grappen vinden ze niet per se grappig.”

Raad de Scheet

Op Maaike’s TikTok zijn verschillende soorten TikToks te vinden. Het grootste deel van haar feed is opgebouwd uit woordgrappen en raadsels, daarnaast voert ze wel eens herkenbare gesprekken met haar opa, bijvoorbeeld over gescheurde broeken; en ze heeft een terugkerend, controversieel segment genaamd: ‘Raad de Scheet’. Als Maaike een scheet moet laten, zegt ze tegen degene die in de buurt is: ‘Raad de scheet’, diegene doet dan een scheetgeluid na waarop Maaike een scheet laat. “Als dat dan op elkaar lijkt, ja dat is gewoon grappig”, zegt ze er zelf over op het Jeugdjournaal.

Dat er mensen zijn die dit te ver vinden gaan, of zelfs onbeschoft, dat boeit Maaike niet. “Eigenlijk heb ik er letterlijk schijt aan.” Ze vertelt het Jeugdjournaal dat haar moeder vroeger al zei dat ze scheten kan laten alsof ze een volwassen vent was, dus vond ze dat ze iets met dat talent moest doen.

Aan de tand gevoeld

Omdat Maaike opvallend witte tanden heeft, krijgt ze daar regelmatig opmerkingen en vragen over. Sommige mensen zijn kritisch en vragen zich af ‘waarom ze zichzelf dat toch heeft aangedaan’. Maaike heeft hier in verschillende video’s al eens een boekje over opengedaan. Het zit namelijk zo, als kind is ze eens van de fiets gevallen, waarbij er van twee voortanden een stuk is afgebroken. Vervolgens heeft ze jarenlang veel last gehad van haar gebit en inmiddels heeft ze een brug. Dit is een rijtje kronen dat aan elkaar vastzit. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar tanden ontbreken.

Grappen voor het goede doel

Eind 2021 werkte Maaike samen met Radio 538 om geld op te halen voor twaalf goede doelen. Mensen konden geld overmaken naar de radiozender, wanneer iemand dat deed, maakte Maaike een nieuwe grap. De TikTokker verkocht als het ware haar grapjes. Tot haar verbazing maakten sommige fans wel tot 500 euro over.  

Carrièreswitch?

Volgens Omroep Brabant zit de grappenmaakster nog niet te denken aan een carrièreswitch. “Misschien als ik er meer geld mee kan verdienen dan dat ik nu verdien. Maar dan zou ik alsnog een paar dagen per week in het ziekenhuis blijven werken. Ik haal er veel voldoening uit om voor mensen te zorgen.” In een Q&A op YouTube vertelt Maaike wel dat ze nog wel eens een tv-programma zou willen presenteren.

Dus… verveel jij je of ben je op zoek naar inspiratie om zelf de grapjas uit te hangen? Dan kun je goed terecht bij Maaike van Houten. Op TikTok, Insta of YouTube. Welk platform je ook gebruikt, Maaike is daar!