Wat betekent een zeurende pijn in lies vrouw?

woman lying on tennis court floor during daytime

Ach, is dat even vervelend. Ongeveer alles wat je doet wordt beïnvloedt door een onverklaarbare pijn in je lies. Lopen doet pijn, zitten doet pijn, liggen is misschien oké, maar leg jij maar eens aan je baas uit waarom jij liggend aan het werk bent. Dat laatste kan natuurlijk niet. Maar goed, doorgaan is niet echt een optie, dus je wil eigenlijk wel weten wat er aan de hand is.

Laten we voorop stellen dat je bij aanhoudende pijn, waar dan ook, altijd een arts moet contacteren. Het gezondheidssysteem in Nederland is goed geregeld, dus je kan gewoon gratis een bezoekje aan de huisarts brengen. Echter, voordat het zo is, kan je misschien alvast het een en ander qua informatie uit dit artikel halen.

Symptomen zeurende pijn lies

Laten we eerst eens even kortsluiten of we wel over hetzelfde spreken. Met andere woorden, wat is een zeurende pijn in je lies eigenlijk en welke symptomen horen daarbij? Het verwijst in elk geval naar pijn of ongemak in het gebied tussen de buik en de dij, in het specifiek de lies. Deze aandoening kan vrouwen van alle leeftijden treffen en kan een breed scala aan oorzaken hebben. Ook kan het zowel in je linker als rechter lies plaatsvinden. Mogelijke symptomen die daarbij horen, zijn:

 • Scherpe pijn
  De pijn kan variëren van een doffe, constante pijn tot scherpe, stekende pijnscheuten die optreden tijdens beweging of inspanning.
 • Gevoeligheid
  Het getroffen gebied kan gevoelig zijn voor aanraking of druk, wat kan leiden tot meer ongemak tijdens activiteit of rust.
 • Zwelling
  In sommige gevallen kan zwelling optreden in de liesstreek als reactie op letsel, ontsteking of andere onderliggende oorzaken van zeurende pijn.

In elk geval zal het je waarschijnlijk opvallen dat bij beweging de pijn eigenlijk constant is. Alleen in een onmogelijke houding, lijkt de pijn wat af te nemen

Onderliggende oorzaken

Wederom willen we je op het hart drukken dat we geen dokter zijn. Het onderstaande, dus de mogelijk onderliggende oorzaken van de pijn, zijn dat ook geen garanties. Sterker nog, de mogelijke oorzaak van jouw specifieke pijn hoeft hier niet eens tussen te staan. Het kan daarentegen wel iets van herkenning aan je bieden. Zovan: ‘hé, ik heb inderdaad gisteren bij het sporten een gekke beweging gemaakt, waarbij ik weleens een spier kan hebben verrekt.’

Qua oorzaken van de zeurende pijn in je lies kan je in elk geval aan een aantal dingen denken. Allereerst is het mogelijk dat je liesbreuk hebt opgelopen. Weet overigens wel dat lang niet altijd en iedereen die liesbreuk hoeft op te merken. Heb je er wel last van, dan moet je je naar de dokter snellen. Als het namelijk net iets verkeerds aan de kant duwt, zoals je darmen, kan je daar erg last van krijgen.

Ten tweede zou je kunnen denken aan tal van gynaecologische oorzaken. Het kan zijn dat er net op die plek menstruatiekrampen plaatsvinden of dat er een nog onverklaarbare pijn vanuit je bekken die richting op straalt. Anderzijds zou je kunnen denken aan, zoals je al hebt kunnen lezen, de verrekking van een spier, maar ook aan eventuele ontstekingen en overbelasting. Met andere woorden: de klacht is eigenlijk te ‘vaag’ om er direct iets bij vast te stellen.

Pijnverlichtende maatregelen

Soms duurt het even voordat je bij de dokter terecht kan. In dat geval zou je er voor kunnen kiezen om wat pijnverlichtende maatregelen te treffen. Denk aan:

 • Maak geen onverwachte bewegingen om te voorkomen dat het druk op de plek nog eens wordt versterkt of dat het oorzaken nog erger maakt.
 • Koel eventueel met wat ijs op de plek waar het zeer doet. Voor sommigen werkt het ook fijn wanneer ze het juist verwarmen met een kruik, zoals dat met menstruatiekrampen het geval is.
 • Slik pijnstillers om de pijn wat te onderdrukken. Lees altijd de bijsluiter voor gebruik of laat je informeren door de apotheek of een bepaalde pijnstiller het juiste medicijn is voor je kwaal.
 • Laat jezelf ondersteunen. Die extra arm bij het lopen is zeker niet te veel gevraagd. Doet langdurig staan zeer, kijk dan even of iemand anders zoiets als het avondeten maken even van je over kan maken.

Wat je uit bovenstaande punten mee kan nemen? Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en wees tegen anderen eerlijk over je fysieke ongemak. Doe je dat niet, dan zullen de klachten waarschijnlijk nog erger voelen dan dat ze wellicht zijn. Aan de andere kant: onderschat je zelf niet. Pijn is iets relatiefs dus is voor iedereen anders.

Conclusie

Het is van vitaal belang voor vrouwen om de symptomen van een zeurende pijn in de lies serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken. Door de juiste diagnose en behandeling te krijgen, kunnen vrouwen hun pijn verlichten en terugkeren naar een actieve levensstijl. Sowieso bij het langdurig aanhouden van de pijn zouden we aanraden naar de dokter te gaan. In alle andere gevallen volstaat een belletje naar de assistent misschien al.