Veiligheid boven alles: de juiste motorkleding kies je zo

man in black helmet riding yellow sports bike during daytime

In principe heb je in je leven veel te maken met eigen verantwoordelijkheid. Tenzij je alles uit handen geeft, ben jij degene die de belastingaangifte moet doen, degene die moet overwegen een mantelzorger te worden of degene die actief bezig is met het verbeteren van zijn eigen levenskwaliteit.

Een ander voorbeeld waar je veel verantwoordelijkheden hebt, is in het verkeer. Verantwoordelijkheden over het houden aan regels, over de status van je voertuig én over je eigen bescherming. Eigen bescherming? Jazeker! Wat dacht je bijvoorbeeld van een motorrijder. Die kan écht niet zonder de juiste kleding de weg op. Om die reden vertellen we in deze blog hoe je de juiste motorkleding kiest. Lees je gauw verder?

Het belang van de juiste kleding

Motorrijden is niet zonder risico’s en in de worst case scenarios wil jij het niet op je geweten hebben dat je door je eigen gebreken meer letsel oploopt dan mogelijk was geweest. Zo is het vrijwel vanzelfsprekend en zelfs verplicht om een motorhelm te dragen. Doe jij dat niet en raak je wel betrokken bij een ongeluk, dan zit je wettelijk fout en zal dat je veel problemen opleveren. Ongeacht het feit of jij degene bent die het ongeluk hebt veroorzaakt of niet.

Maar naast het feit dat het je beschermt tegen letsel bij een val, zijn er nog meer redenen waarom je de juiste motorkleding zou moeten hebben. Lees:

  • Weerbestendigheid
    Ongeacht het weer, kan je met de juiste kleding genieten van je motorrit. Het beschermt je tegen regen, wind en kou. Je blijft comfortabel en daarmee ook een stuk alerter tijdens je ritten. Als je het bijvoorbeeld heel koud hebt, kost dat je ontzettend veel energie. Energie die je ook had kunnen inzetten om op te letten.
  • Zichtbaarheid
    Goede motorkleding zal eveneens bijdragen aan je zichtbaarheid op de weg, wat essentieel is voor je veiligheid. We hebben het dan natuurlijk over kleding met reflecterende elementen, die nog eens extra verlichten naast de lampen die je natuurlijk op de motor hebt.

Oke, maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je die kleding gaat aanschaffen?

Het selectieproces

Nu je weer even een opfrissertje hebt gehad waarom je ook alweer een goede set motorkleding moet hebben, vertellen we je hoe je de juiste kleding kan selecteren.

Het begint allemaal met de juiste maat en pasvorm. Te losse kleding kan bij een val verschuiven en je minder bescherming bieden, terwijl te strakke kleding je bewegingen kan beperken en ongemakkelijk kan zijn. Bedenk je maar eens dat je moet rijden met veel te grote motorlaarzen. Als je dan je voet optilt, moet je je meer focussen op dat de laars blijft zitten, dan dat je je stevig op de grond kan positioneren. Verder zal de kwaliteit van het materiaal veel zeggen over de kwaliteit van je hele outfit. Goedkope stof zal sneller slijten/ kapot gaan, waar duurdere stoffen zoals leer een langere houdbaarheidsdatum hebben.

En, als je dan toch bezig bent, ga dan weer even terug naar het feit dat je motorkleding je veel bescherming zal bieden. Denk dus aan een motorjas met rugbescherming en een broek met reflectoren en extra kniebescherming. Dus, wees verstandig en ga voor kwaliteitsvolle motorkleding!