Daten op latere leeftijd? Wees niet bang!

a man and woman kissing

Op latere leeftijd (nog steeds) vrijgezel? Geen paniek! Het is tegenwoordig namelijk echt geen taboe meer om op die leeftijd de stoute schoenen aan te trekken en om je heen te kijken naar een potentiële, nieuwe partner. Maar waarom vinden we het toch nog altijd zo eng? Waarom zijn we zo afwachtend? Hoe kan het dat het je niet zo gemakkelijk afgaat als vroeger?

In deze blog zullen we je angsten over daten op latere leeftijd wegnemen. We geven je tips over het vinden van dates, hoe je je grenzen kan aangeven en hoe je zelfverzekerd over kan komen. Dus, of je nu begint aan 50+ dating of zelfs al wat ouder bent dan dat, ook jij hoeft de hoop in de liefde nog niet op te geven!

Online daten? Daar begin ik niet aan!

Ook bij de jongere generaties geldt nog het geromantiseerde beeld dat je de liefde van je leven zal ontmoeten op een moment dat je het niet verwacht. Je stoot bijvoorbeeld iemand aan in de supermarkt, komt iemand tegen bij de lokale sportschool of ziet hem/ haar ineens staan in het midden van de winkelstraat. Echter is dit beeld in veel gevallen zo onwaarschijnlijk, dat het maar zelden op die manier gebeurt.

Met andere woorden, je mag er best wat moeite voor doen, om op de ‘markt’ te komen. Er zijn tegenwoordig genoeg datingwebsites waar je als 50-plusser terecht kan. Deze websites zijn op een gebruiksvriendelijke manier ingericht, zodat ook jij als semi-digibeet je weg kan vinden. Op zo’n website kan je veel voorkeuren aangeven, waardoor je wordt gematcht met mensen die écht bij je passen. Denk aan:

  • hoe ver diegene van je afwoont,
  • of hij/ zij (inwonende) kinderen heeft,
  • wat zijn/ haar seksuele voorkeur is,
  • hoe je een relatie voor je ziet (samenwonen, ‘latten’, etc).

Je geeft hiermee je grenzen aan en zal dus met een selectievere groep mensen worden gematcht. Of jij uiteindelijk een stap neemt tot een fysieke date, is natuurlijk helemaal aan jou.

De uitdagingen

Nu kunnen we wel doen dat alles koek en ei is bij daten op latere leeftijd, maar we weten allemaal dat dat natuurlijk niet zo is. Want hoewel zoiets als 60+ dating vele voordelen kent, is er ook een aantal uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden.

Zo kampen oudere daters regelmatig met meer bagage uit het verleden. Denk aan echtscheidingen, maar ook het verlies van een partner of andere vervelende ervaringen. Verder zal het kunnen voorkomen dat een potentiële partner verschillende gezondheidsproblemen met zich meedraagt. Dit zegt misschien niks over het karakter van die persoon, maar heeft wel invloed op de kwaliteit van leven op andere vlakken.

En hoe moet je daar dan mee omgaan?

Stel je open op en geef al snel aan wat je eigen behoeften zijn. Jullie beiden schieten er namelijk niks mee op als je een heel ander idee hebt van hoe je je leven nog wil invullen. Met levenservaring komt emotionele stabiliteit, weet je wat realistische verwachtingen zijn en heb je een grote levenswijsheid opgebouwd. Waarom je latere jaren met iemand spenderen, terwijl je er beide niet gelukkig van wordt? Iemand met wie je date moet een verrijking zijn op je bestaande leven, geen opvulling van een leegte. We wensen je alvast veel plezier met het inplannen van de eerste date!