Tips om de juiste matras te kiezen voor een heerlijke nachtrust

woman sleeping on bed under blankets

Iedereen heeft vast weleens zo’n moment gehad: je wordt ’s ochtends wakker met een pijnlijke rug of stijve spieren. Dat kan door verschillende dingen komen, maar één van de belangrijkste redenen die vaak over het hoofd wordt gezien, is simpelweg het verkeerde matras. Stel je voor, je hebt net een gloednieuw matras 90×200 gekocht en je kijkt ernaar uit om heerlijk te slapen. Maar na een paar nachten besef je dat je nog steeds niet goed uitrust en dat je lichaam ’s ochtends tegenstribbelt. Dat is precies waarom je het juiste matras moet kiezen. Hier zijn enkele tips!

Waarom is het juiste matras belangrijk?

Laten we even nadenken waarom het hebben van de juiste matras zo ontzettend belangrijk is. Als je een matras kiest dat niet goed bij je past, kan dat leiden tot slaapproblemen, rugpijn en zelfs stress. Een goede matras biedt de perfecte ondersteuning en comfort, zodat je ’s ochtends fris en uitgerust wakker wordt en klaar bent om de nieuwe dag te beginnen.

Begrijp je slaaphouding

Het is essentieel om te begrijpen hoe je ’s nachts slaapt, want iedereen doet dat op zijn eigen manier. Sommigen liggen op hun rug, anderen slapen op hun zij, en weer anderen op hun buik. Deze slaaphouding heeft directe invloed op welk type matras het beste bij jou past. Als je een rugslaper bent, dan heb je een stevige matras nodig die je ruggengraat in een rechte positie houdt. Voor zijslapers is een zachtere matras beter, om de druk op schouders en heupen te verlichten. En als je een buikslaper bent, kies dan voor een matras met medium tot stevige ondersteuning om te voorkomen dat je rug te veel doorzakt.

Denk aan je lichaamsgewicht

Het is belangrijk om rekening te houden met je lichaamsgewicht wanneer je een matras kiest. Als je lichter bent, voel je je vaak prettiger op een zachtere matras omdat je minder druk uitoefent op het matras. Maar als je zwaarder bent, heb je meestal meer ondersteuning nodig, en daarom is een stevig matras meestal geschikter. Het juiste type kan zorgen voor optimaal comfort. En ga je een matras kiezen? Het is dan verstandig om naar een fysieke winkel te gaan om het matras even uit te testen. Voel hoe de matras aanvoelt en hoe goed deze zich aanpast aan je lichaam. Neem de tijd om te testen en ga niet overhaast te werk. Bij sommige online winkels mag je de matras ook een maand gebruiken om te testen. Ligt die niet goed? Dan mag je hem terugsturen!