Terug naar de basis middels spiritualiteit

woman meditating on floor with overlooking view of trees

De wereld is hectisch, wordt gedomineerd door technologie en brengt veel stress en angst met zich mee. Geen wonder dat steeds meer mensen zich tot de spiritualiteit wenden. Op deze manier vinden zij namelijk toch nog de innerlijke rust en betekenis waar ze zo ernstig naar op zoek zijn.

Maar hoe wordt die spiritualiteit eigenlijk vormgegeven? Hoe kan je dan terugkeren naar die basis? En, misschien ook nog wel een goede, bestaat er een een manier hoe je anderen hiervan op de hoogt kan stellen? In deze blog zullen we zo goed als mogelijk antwoord geven op deze vragen en je nog veel meer vertellen. We hopen dat het je zal brengen waar je op had gehoopt.

Wat is spiritualiteit?

We straten bij de basis, want wat is spiritualiteit eigenlijk? Nou, spiritualiteit is een breed begrip dat verschillende interpretaties en benaderingen kent. Over het algemeen verwijst het naar het streven naar een diepere verbinding met iets groters dan onszelf, of dat nu het goddelijke, het universum, de natuur of onze innerlijke kern is. Het kan worden gezien als een zoektocht naar betekenis, doel en innerlijke vrede.

Natuurlijk snappen we dat je in eerste instantie niet helemaal begrijpt waar je moet beginnen. Gelukkig kan je hiervoor terecht bij professionals. Echter kan je er ook voor kiezen om zelf het een en ander aan spirituele opleidingen te volgen. De kennis die je hier vergaart kan je voor zowel je eigen situatie gebruiken als bij het helpen van anderen.

De basisprincipes

Om terug te keren naar de basis middels spiritualiteit, moeten je eerst begrijpen wat de kernprincipes ervan zijn. Gelukkig is dit niet heel ingewikkeld, dit omvat namelijk:

  • het vinden van innerlijke rust
  • zelfreflectie
  • zelfbewustzijn
  • het ervaren van verbondenheid met anderen en de natuur

Met andere woorden: je richt je dus volledig op de connectie met jezelf, waarna je de connectie met anderen aangaat. Waar je eerst nog constant bezig was met het verwerken van prikkels en, bijvoorbeeld, de mening van anderen, gaat het nu veel meer om jezelf. Te midden van de chaos vind je jezelf en de betekenis van het ontstaan terug.

Terugkeren naar de basis

Ah, we horen je denken. Ja, het klinkt inderdaad allemaal fantastisch, maar hoe doe je dat eigenlijk, terugkeren naar de basis? Nou, ook daar hebben we een antwoord op. Allereerst heb je meditatie en mindfulness, welke krachtige instrumenten zijn om de geest tot rust te brengen en het bewustzijn te vergroten. Daarnaast is het cultiveren van dankbaarheid en het omarmen van stilte en eenzaamheid essentieel voor je spirituele groei. Vaak zie je dat mensen dit leren bij een medium. Misschien raak je op zo’n plek wel zo geïnspireerd, dat je zelf beslist om een medium te worden een een medium opleiding wil volgen. Hoe mooi is het, nadat je jezelf hebt geholpen, nu ook anderen kan gaan helpen? Is dat niet waar het hele leven om gaat?

Conclusie

Terugkeren naar de basis middels spiritualiteit is geen eenvoudige taak, alhoewel het een reis is die absoluut de moeite waard is. Door de kernprincipes van spiritualiteit te omarmen en deze in je dagelijks leven te integreren, zal innerlijke rust, betekenis en vervulling vinden. En dat te midden van de chaos van het moderne bestaan. Dat is toch een fantastisch idee?