Sporten voor ouderen bevordert motoriek

Sporten kent over het algemeen veel voordelen.  Door actief te bewegen, bevorder je een fysieke en mentale gezondheid.  Door in beweging te blijven, heeft dit een gunstige uitwerking op lichamelijke organen als het hart, de bloedvaten en de longen. Hierdoor wordt de kans op chronische ziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes type 2 en zelfs kanker aanzienlijk verkleind. Ook de botstructuur versterkt en wordt de snelheid waarmee je loopt versnelt.  Ook bouw je je spierkracht op en wordt de algehele fysieke kracht versterkt. Ouder worden zorgt voor gebreken, waarbij je fysieke gesteldheid afneemt. Om de spierkracht en -massa op peil te houden, is het verstandig om in beweging te blijven. Het belang van sporten voor ouderen mag dan ook zeker niet worden onderschat. Met de juiste begeleiding blijf je ook op latere leeftijd verantwoord in beweging.

Sporten in een groep

Voor ouderen motiveert het vaak om te bewegen, wanneer ze kunnen sporten in een groep. Het vermindert het gevoel van eenzaamheid, doordat je je aan elkaar kunt optrekken. Door met elkaar af te spreken, ontstaat een nieuwe sociale cirkel waardoor sporten nog aantrekkelijker wordt. Er zitten 640 spieren in het lichaam die onderhouden moeten worden. De gezondheidsraad adviseert ouderen om tenminste tweemaal per week activiteiten te doen, die de spieren en botten stimuleren. Bij Trifora Sports & Health Club kun je deelnemen aan verschillende groepsactiviteiten. Er zijn groepslessen op gebied van fitness, waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van spierkracht. Ook leer je hoe een stabiel evenwicht kan worden behouden en is er aandacht voor het soepel houden van gewrichten. Uiteraard kun je ook deelnemen aan activiteiten als zwemmen of Aquafit, waarbij je een groepsles volgt in het water. Doordat het water 12 keer dichter is dan lucht, beschik je over voldoende weerstand zonder dat het lichaam wordt overbelast.

Individueel sporten met instructeur

Wanneer je werkelijk aan de slag wilt met je gezondheid, dan kun je er ook voor kiezen om juist individueel te gaan sporten met een instructeur. Voor senioren fitness wordt altijd eerst een algemene intake gehouden, waarin de verwachtingen en doelstellingen worden besproken. Uiteraard kun je aangeven welke beperkingen, medicijnen of voorwaarden meespelen, zodat hiermee rekening wordt gehouden. Ook volgt een fysieke intake, waarbij een evenwichtig sportprogramma op maat wordt opgesteld. Tijdens het individuele sporten voor ouderen wordt aandacht besteed aan het verbeteren van evenwicht, het opbouwen van spierkracht en conditie. Specifieke, doch eenvoudige, oefeningen worden hiervoor ingezet. Een ervaren fitcoach begeleidt jou, zodat het sporten altijd verantwoord verloopt.

Jong blijven door sporten

Door te sporten behoud je je jeugdigheid en deze activiteit houd je jong. Ook ouderen zullen de voordelen van sporten ervaren en hierdoor langer mobiel en in evenwicht blijven. Door de spieren te activeren, blijven deze zich herinneren hoe ze moeten functioneren. De algehele fysieke en mentale gezondheid zal vooruitgaan en in positieve zin behouden blijven. Het sporten zorgt ervoor dat ouderen actief blijven bewegen, waardoor ze zich beter in hun vel voelen en langer zelfstandig kunnen blijven. Daarnaast biedt het een gelegenheid om sociaal onder de mensen te zijn en met leeftijdsgenoten in contact te komen.