Je trap renoveren? Check deze 4 nuttige tips

Soms kun je met een kleine aanpassing een ruimte in huis er volledig anders uit laten zien. Heb je bijvoorbeeld een woning waarin de trap naar boven wel een opfrisbeurt kan gebruiken? Je trap renoveren kun je door een professional laten doen en je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Veel mensen in Nederland zijn de laatste jaren zelf bezig gegaan met diverse klussen thuis

Dat is niet heel gek, want met een paar simpele tips en tricks kun je gewoon zelf bezig gaan met je trap renoveren. Hoe je dat doet en waar je zoal op moet letten? In dit artikel vertellen we je meer over zelf je trap renoveren en de traprenovatie prijzen bij het laten doen van een traprenovatie.

1. Traprenovatie prijzen bij je trap laten renoveren

Wil je de zekerheid hebben op een mooi resultaat? In dat geval is het aan te raden om je trap te laten renoveren door een professional. Dat kost je weliswaar iets meer geld dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan, maar zorgt wel voor resultaat naar wens. De kosten van een traprenovatie liggen uiteen en zijn afhankelijk van wat je zoal wil met een traprenovatie.

Ga je bijvoorbeeld voor een traprenovatie met overzettreden dan is het kostenplaatje anders dan wanneer je de complete trap laat vervangen met een nieuw exemplaar. Traprenovatie prijzen liggen gemiddeld tussen de € 1.250 en € 3.000, afhankelijk van je wensen, het materiaal dat wordt gebruikt en de uiteindelijke uitvoering van de trap. Meer weten over de exacte traprenovatie prijzen? Schakel dan een specialist in voor een vrijblijvend gesprek.

2. Schilder je bestaande trap in een opvallende kleur

Een trap renoveren is iets dat je ook zelf kunt doen. Mocht je momenteel geen budget hebben om een professional in te huren en ben je wel toe aan een nieuwe look? In dat geval kun je je trap ‘vernieuwen’ door het geheel te verven in een nieuwe, opvallende kleur. Het verven van je trap is misschien wel een van de meest eenvoudige en goedkope manieren om een nieuwe trap in huis te krijgen.

Kijk voor het verven wel goed of de trap niet (heel erg) beschadigd is. Fix deze beschadigingen waar mogelijk voordat je gaat verven. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste verf kiest; er is speciale trapverf verkrijgbaar om te gebruiken voor dit soort projecten. Trapverf is net wat sterker en duurzamer dan andere soorten verf. Omdat je trap dagelijks gebruikt wordt, is dat erg belangrijk.

3. Koop een kant-en-klaar renovatiepakket voor je trap

Wat je ook kunt doen wanneer je zelf aan de slag wil gaan met het renoveren van je trap is een kant-en-klaar renovatiepakket kopen. Vandaag de dag kun je bij verschillende bouwmarkten terecht om dit soort pakketten aan te schaffen. Het handige van zo’n pakket is dat je meteen alles in huis hebt; zelfs het gereedschap en de gebruiksaanwijzingen. Je hoeft geen professionele klusser te zijn om met zo’n pakket je trap te renoveren.

In die gebruiksaanwijzing vind je namelijk stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Zo weet jij binnen no time hoe je van een oude trap een mooie moderne trap kunt maken. In veel pakketten vind je bijvoorbeeld zogeheten overzettreden met een houten toplaag die je op de bestaande trap kunt plaatsen. Die toplaag verf je zelf in een kleur naar keuze om de trap te laten matchen bij de rest van je interieur. Ideaal!

4. Zelf tapijt leggen op je trap voor traprenovatie

Klus je vaker in huis en heb je dus al wat meer ervaring met het renoveren van meubels of ruimtes? Misschien is het opnieuw bekleden van je trap in het kader van traprenovatie dan een idee. Zelf tapijt leggen op je trap vergt weliswaar de nodige kennis en ervaring, maar zorgt er wel voor dat je een heerlijk zachte ondergrond op je trap hebt liggen. Dat voelt lekker zacht en warm aan aan je voeten.

Het is belangrijk om de oude trap eerst te ontdoen van oude tapijtresten voordat je gaat beginnen met het leggen van nieuw tapijt. Zorg ervoor dat alle lijmresten verwijderd worden met warm water en/of een lijmverwijderaar. Daarna kun je het tapijt op maat snijden om het vervolgens op de traptreden te plakken met speciale tapijtlijm. Ook dit is goedkoper dan de traprenovatie prijzen als je een bedrijf inhuurt, maar doe dit alleen als je weet hoe het moet. Anders is het inschakelen van een bedrijf nog steeds meer aan te raden!