Hoe flexibiliteit en acceptatie bijdragen aan een gelukkiger leven

woman holding sliced watermelon

Bijna ieder mens streeft naar geluk. En bijna ieder mens streeft naar een content gevoel, waarbij alles op zijn plek valt en veel dingen simpelweg op rolletjes lopen. Gewoon, omdat je er hard voor werkt en graag daar de resultaten van ziet. Maar goed, dat is natuurlijk makkelijker dan gedaan. Het leven kent veel tegenslagen, hoe hard je er ook voor werkt om dat juist niet te laten plaatsvinden.

In deze blog zullen we je vertellen hoe zaken als flexibiliteit en acceptatie bijdragen aan een gelukkig leven. Het is voor sommigen de sleutel tot een gelukkig leven en als dat inderdaad zo is, wie zijn wij dan om je van deze waardevolle informatie te weerhouden? Ach, lees maar gauw verder, dan begrijp je wel waarom dit zo waardevol is.

Het belang van flexibiliteit

Flexibiliteit verwijst naar onze capaciteit om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden en om soepel om te gaan met onverwachte wendingen in het leven. Het betekent niet dat we onze doelen en waarden opgeven, maar eerder dat we openstaan voor nieuwe mogelijkheden en bereid zijn om onze aanpak aan te passen wanneer dat nodig is. Grappig genoeg zal een NLP master practitioner dit sterk kunnen herkennen. Een persoon die deze opleiding heeft afgerond, kan namelijk goed omgaan met persoonlijke groei en ontwikkeling, omdat hij of zij zich openstelt voor nieuwe inzichten.

Maar goed, flexibiliteit dus. Echter staat dit fenomeen in onze blog niet los van acceptatie, dus we zullen gauw daar op verder gaan.

Acceptatie als essentieel onderdeel van geluk

Acceptatie betekent het erkennen en omarmen van de realiteit zoals die is, zonder oordeel of verzet. Het gaat niet om passieve berusting, maar om het actief aanvaarden van wat we niet kunnen veranderen en het loslaten van de drang naar controle over zaken buiten onze macht. Het zal ertoe leiden dat dat je innerlijke rust vindt, zelfs in moeilijke tijden. Je leven krijgt een balans waarvan je niet wist dat deze zo belangrijk was, al die tijd. Mocht je daar trouwens moeite hebben met de aanpak daarvan, dan zou je neuro linguïstisch programmeren kunnen overwegen. Deze wetenschappelijke methodiek geeft je inzicht in je eigen handelen, met als gevolg dat je leven een stuk meer centraal staat om onder andere persoonlijke ontwikkeling.

Het verband tussen flexibiliteit en acceptatie

Flexibiliteit en acceptatie zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer we flexibel zijn, zijn we beter in staat om de realiteit te accepteren zoals die is, in plaats van te blijven hangen in weerstand en frustratie. En wanneer we acceptatie cultiveren, wordt het gemakkelijker om flexibel te zijn en ons aan te passen aan veranderingen. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar wellicht helpen onderstaande tips je bij het bewerkstelligen hiervan. Lees:

  • Mindfulness
    Je traint je geest om meer in het moment te leven en minder vast te houden aan gedachten die je beperken.
  • Loslaten van perfectionisme
    Perfectionisme doet je te streven naar onrealistische doelen en laat je geregeld teleurgesteld achter omdat de doelen niet worden behaald.
  • Omarmen van verandering
    In plaats van verandering te zien als een bedreiging, kunnen we leren om het te verwelkomen als een kans voor groei en ontwikkeling

Door je geest te trainen om meer open en veerkrachtig te zijn, zal je stress verminderen, angst en depressie tegengaan en een dieper gevoel van welzijn ervaren. Wij zouden zeggen, vandaag nog mee beginnen, dus!

Conclusie

Flexibiliteit en acceptatie zijn essentiële vaardigheden die ons kunnen helpen om een gelukkiger en vervullender leven te leiden. Door open te staan voor verandering, vriendelijk te zijn voor onszelf en anderen, en grenzen te stellen waar nodig, kunnen we innerlijke rust vinden te midden van de chaos van het leven.