Haagplanten voor een sfeervolle tuin: inspiratie en ideeën

green and brown leaf plant

Is je tuin ook zo saai op dit moment? Je bent waarschijnlijk niet de enige die zo over zijn of haar eigen tuin denkt. Waar veel mensen kiezen voor sfeerverlichting, posters of tuinmeubels om meer sfeer te creëren in hun tuin, kun je het ook op natuurlijke wijze doen. Natuurlijke wijze? We hebben het natuurlijk over haagplanten. Waar je met een reguliere schutting kiest voor een saaie manier om je tuin af te schermen, kun je met haagplanten werkelijk alle kanten op. Ze zorgen niet alleen voor meer sfeer, maar ook voor een betere lucht. Bovendien vergroot je de kans op het aantrekken van allerlei dieren. Of je je tuin nu enkel gebruikt om te relaxen of om samen met je dierbaren te eten, het is altijd leuk als er dieren langskomen. En geen zorgen, we hebben het niet over grote roofdieren, maar eerder over eekhoorns, egels of vogels. Lijkt dit je wat? Grote kans dat haagplanten een goede optie voor je zijn. Lees daarom zeker even verder. In dit artikel geven we je namelijk twee tips van haagplanten voor een sfeervolle tuin. Beide tips zijn zowel geschikt voor je achtertuin als je voortuin. Laat de sfeer maar komen!

Portugese laurier; prikkelt meerdere zintuigen

Heb je liever een glanzende haagplant? Dan is de Portugese laurier een uitstekende keuze. De plant staat onder andere bekend om de prachtige glanzende bladeren en dieproze takken. Maar weet je wat de Portugese laurier echt bijzonder maakt? Dat is de aangename geur van de bladeren wanneer ze worden aangeraakt. Zodoende prikkelt de plant meerdere zintuigen. Verder willen we je nog wijzen op de lange witte bloemtrossen die de plant in het voorjaar heeft. Wat dit je oplevert? Reken maar op de komst van bijen en/of vlinders! Klaar om te genieten van een prachtige sfeer?

Beukenhaag; een dynamische toevoeging

De beukenhaag staat bekend als een haagplant met een andere kleur in verschillende seizoenen. Zo zijn ze prachtig groen in de zomer en verkleuren ze in de herfst naar bruin. Dat maakt deze echte seizoensplant een dynamische toevoeging aan je tuin. Hoewel alle bladeren flink verkleuren, blijven de meeste bladeren gedurende de vier seizoenen aan de plant hangen. Hiermee is de beukenhaag samen met de liguster een van de weinige bladverliezende haagplanten die toch geschikt zijn voor een privacyhaag. Dit wordt versterkt door de dichte vertakking waarover de beukenhaag beschikt.

Behoefte aan meer sfeer in je tuin? Dan zijn haagplanten een mooie toevoeging voor je. Maar hoe kies je nou de juiste soort? Een haagplant moet namelijk niet alleen sfeer creëren, maar ook op het gebied van seizoensverandering, geur en onderhoud bij je persoonlijke situatie passen. Twee voorbeelden van sfeervolle haagplanten zijn de Portugese laurier en beukenhaag. Kies je voor glas en geur? Of gaat je voorkeur uit naar dynamiek?