Fotograferen kan je leren

person taking picture of the foods

Herken je het beeld van je moeder/ vader/ opa/ oma die met hun linkerhand hun telefoon (inclusief flip cover) vasthouden en vervolgens met hun rechter wijsvinger een foto proberen te maken? Ja? En dan ook misschien the instant moment of regret als je ziet dat de foto vanuit de meest niet-flatterende hoek is genomen?

Nou, voor alles is een oplossing en zo ook hiervoor. Want, fotograferen kan iedereen leren. Nu gebruikten we het voorbeeld van een oudere generatie, maar misschien heb je zelf ook nog weleens behoefte aan het verbeteren van je fotografie skills. In deze blog vertellen we je van allerlei tips hoe je deze vaardigheid kan verbeteren. Lees je mee?

Ken je camera

Fotografie (op amateuristisch niveau) is niet langer voorbehouden aan professionele fotografen met de meest dure camera’s. Dankzij de technologische vooruitgang in smartphones, kunnen we tegenwoordig namelijk allemaal prachtige foto’s maken. Met slechts een paar tikken op het scherm verbaas je jezelf keer op keer met de kwaliteit die je telefoon levert.

Echter zijn er op je smartphone ook steeds meer functies te vinden, die verschil maken in de uiteindelijke kwaliteit van je foto. Denk maar eens aan:

  • de zoomfunctie: steeds meer foto’s worden bijvoorbeeld op 0,5 gemaakt (dus juist uitgezoomd) en het inzoomen gaat ook steeds met meer pixels
  • portret: met bijvoorbeeld de portretfunctie op je iPhone, vervaag je de achtergrond en laat je je camera focussen en scherpstellen op bijvoorbeeld een gezicht.

Bovenstaande en andere functies zitten waarschijnlijk ook op jouw smartphone-camera. Vind je het allemaal maar ingewikkeld, dan kan je ook overwegen om bijvoorbeeld een fotografie cursus Rotterdam te doen. Dan leer je in de praktijk de kneepjes van het vak van een professional.

Sta in contact met je camera

Een overbelichte foto kan iedereen overkomen, maar het is zeker wel te vermijden. Dit doe je door (onder andere) je belichting of witbalans te veranderen. Als je in contact staat met je camera, dan wist je dat waarschijnlijk al. Maar goed, we zijn er om je te helpen en geven je graag tips om nog meer controle te krijgen over je camera. Lees:

#1 Stabiliteit

Een van de grootste uitdagingen bij smartphonefotografie is het voorkomen van bewogen foto’s. Zorg voor een stabiele grip op je telefoon of gebruik een statief om trillende handen te voorkomen. Heb je geen statief in de buurt, leun dan bijvoorbeeld ergens tegenaan. De omgeving biedt meer hulpmiddelen dan je misschien in eerste instantie denkt.

#2 Perspectief

In het programma ‘Het Perfecte Plaatje’ zeggen ze misschien wel dat je bij veel foto’s een kikkerperspectief kan maken, maar dat is lang niet altijd zo. Om het juiste perspectief te creëren, probeer je verschillende hoeken uit. Dus, fotografeer van bovenaf, van onderaf, vanuit een vogelvluchtperspectief of gewoon ‘recht van voren’.

#3 Compositie

Iets waarvan je denkt dat het makkelijk is, valt doorgaans toch tegen. Een voorbeeld daarvan is om de juiste compositie te creëren. Dit doe je al vóór je op de sluiterknop drukt en ben je soms langer mee bezig dan met het fotograferen zelf. Weet je niet waar je moet starten? Raadpleeg dan eens een professional, zoals Han Schnek Fotografie. Je kan het wel allemaal zelf uitzoeken, maar waarom zou je als er genoeg mensen zijn die je willen helpen?

Dus, met deze tips zie je maar weer dat je met wat oefening het zeker voor elkaar kan krijgen om je fotografie skills naar een hoger level te tillen. We wensen je alvast veel succes om de theorie in parktijk te brengen!