Een carrière in sociale media 101

person holding black phone

Het is een droom van veel (jonge) personen om carrière te maken op de sociale media platforms. Een droom die helaas voor niet heel veel mensen is weggelegd, want lang niet alles slaagt. Bovendien vraagt het ook heel veel doorzettingsvermogen, omdat al die duizenden volgers je niet zo maar gaan volgen. Althans… Ach daar komen we verderop in deze blog wel op terug.

Voor nu willen we je graag leiden naar het onderwerp van deze blog, namelijk hoe je carrière kan maken in social media. We zullen je vertellen hoe je eventueel succesvol kan worden in dit boeiende vakgebied. Social media is en blijft nu eenmaal hetgeen waar mensen dagelijks zeeën van tijd in steken, dus hoe leuk is het als jij je steentje erin bij kan dragen?

Een eerste stap

Misschien heb je al een account op platformen als Instagram, Twitter of Snapchat en wil je daar op voortborduren. Je kan er ook voor kiezen om een volledig nieuw account aan te maken en dat te richten op je carrière. In ieder geval begint het allemaal met het kiezen van een niche waarin je gepassioneerd bent en wellicht een expertise in hebt. Of het nu gaat om mode, technologie, voeding of iets anders, kies iets waar je enthousiast over bent. Dat het dan ook nog eens authentiek is, is al helemaal een must.

Onderscheid maken

Die authenticiteit, dat heeft te maken met dat je je onderscheid van de rest. Grote kans dat veel mensen niet per definitie zitten te wachten op de zesduizendste fashion influencer, want die zijn er al zo veel. Maar, misschien heb jij wel een erg creatief en origineel idee, waarmee je in de basis wel zo’n soort influencer bent en je tegelijkertijd toch kan onderscheiden van het grotere gros.

Netwerken

Vanaf het punt dat je een idee hebt wat je precies met het account wil bereiken, is het tijd om te gaan netwerken. Netwerken met bedrijven met wie je kan samenwerken en je daarmee elkaar helpt tot meer succes. Althans, daarvoor is het wel handig dat je meer dan 50 volgers hebt. Om jezelf een boost te geven, bijvoorbeeld op een platform als TikTok, kan je Tiktok volgers kopen overwegen. Voelt misschien wat raar, maar zo zal je hopelijk wel sneller door het publiek worden opgepakt. We bedoelen, als jijzelf uit twee accounts moet kiezen, waarbij er eentje maar 114 volgers heeft en de andere 11,4k volgers, dan is de keuze snel gemaakt van bij wie je even gaat kijken.

Consistentie

Volgers paraat? Interessante content paraat? Mooi, dan is het nu tijd om je online aanwezigheid vast te houden. Met andere woorden, dit betekent consistent zijn in het plaatsen van hoogwaardige content die aantrekkelijk is voor je doelgroep. Investeer tijd en moeite in het maken van boeiende foto’s, video’s en berichten die mensen willen zien en delen. Het kan inderdaad best zijn dat veel mensen vinden dat ‘infleuncen’ geen baan is en ze zelfs lui noemen, maar dat zien zij absoluut verkeerd. Laat hen maar eens keer op keer iets nieuws bedenken. Precies, dat doen ze niet.

Blijven evolueren

Goed, een van de belangrijkste dingen is dus dat je een grote groep volgers krijgt (kan je bijvoorbeeld bereiken door Instagram volgers kopen), netwerkt met klanten en uniek bent. Vanaf dan is het goed om up to date te blijven, gezien het sociale media landschap voortdurend verandert. Wij hebben er vertrouwen in dat je dit tot een enorm succes gaat brengen, jij ook? Ennûh, schroom niet om jezelf te verkopen, hè. Dat voelt wellicht wat ongemakkelijk, maar zal er uiteindelijk toe leiden dat je grote successen boekt.