Dit moet je weten over Bitcoin ETF

Handel je in Bitcoin, en wil je niet rechtstreeks beleggen in bitcoins via een crypto exchange, dan zou Bitcoin ETF wat voor je kunnen zijn. Bitoin ETF is de laatste tijd steeds populairder geworden. Het is een op bitcoins gebaseerd beleggingsproduct. In dit artikel leggen we je uit wat de eigenschappen, voordelen en nadelen zijn van Bitcoin ETF.

Wat is Bitcoin ETF, en wat is het belang ervan?

De letters ‘ETF’ in Bitcoin ETF betekenen ‘Exchange Traded Fund’. Je kunt een ETF onbeperkt kopen en verkopen, net zoals dit het geval is bij aandelen. De F staat voor ‘Fund’, oftewel het beleggingsfonds. Zo’n beleggingsfonds bestaat uit een tracker van een groot aantal diverse obligaties en aandelen. Het stukje ‘Exchange Traded’ wil zeggen dat je het kunt verhandelen op de beurs.

Je kunt een Bitcoin ETF zien als een soort van tracker. Deze tracker wordt beheerd door een fonds en volgt constant de koers van de Bitcoin. Bij een Bitcoin ETF kan er onderscheid worden gemaakt tussen future en spot ETF. Wat er bij een future ETF gebeurt is dat de futures van Bitcoin worden gevolgd. De geschatte toekomstige waarde van de digitale munt wordt opgenomen. Futures kun je zien als contracten met een bepaalde looptijd, net zoals dit het geval is bij opties. Volgt een ETF futures, dan worden er termijncontracten bijgekocht en moeten deze periodiek worden vernieuwd. Dit gebeurt op basis van nieuwe contracten en prijzen. Bij een spot wordt de werkelijke koers gevolgd, doordat er Bitcoins aangekocht worden.

Veel beleggers en handelaren vinden het prettig om geen aandacht te besteden aan hun Bitcoins. Zij willen vanuit hun portefeuille makkelijk kunnen beleggen in Bitcoins. En dit is precies wat mogelijk is met Bitcoin ETF. Zo zullen veel handelaren, denk aan particuliere beleggers, institutionele beleggers en financiële instellingen, zonder al te veel moeite en omkijken kunnen investeren in bitcoins. Zo wordt de belastingopgave eenvoudiger en heb je meer belastingvoordelen dan als je het gaat vergelijken met het verkopen en kopen van Bitcoins en andere crypto’s op handelsplatformen zoals Bitvavo.

Dit zijn de voordelen van een Bitcoin ETF

Als je via ETF belegt in Bitcoin, heb je de garantie op meer toezicht. Dat komt omdat de futures markt gereguleerd wordt door de AFM, iets wat voor Bitcoin zelf niet het geval is. Een ander voordeel van Bitcoin ETF is dat je als handelaar geen account hoeft aan te maken bij een cryptoplatform. Het is voor veel handelaren gewoon fijn om bij hun vertrouwde bank of broker te handelen. En een belangrijk voordeel is verder dat je geïnvesteerde geld onder het zogeheten beleggerscompensatiestelsel valt. Beleg je je geld bij een bank of een broker, dan biedt dat bescherming tot 20.000 euro. Is het zo dat een bank failliet gaat, dan heb je alsnog compensatie van de overheid. Dit geldt niet als je Bitcoin of andere crypto’s koopt via een crypto exchange.

Dit zijn de nadelen van een Bitcoin ETF

Beleggen via een Bitcoin ETF brengt aan de andere kant wel zo zijn risico’s met zich mee. Er is op de Bitcoin markt zelf weinig regulatie en er kan van alles gebeuren. Ook kan de vraag naar Bitcoins afnemen, waardoor de koers daalt. Verder is het zo dat als je wilt beleggen in Bitcoin ETF, dat je dan meer geld moet betalen dan als je direct belegd in bitcoins. Brokers van Bitcoin ETF rekenen namelijk relatief hoge handelskosten, want zij willen er uiteraard ook iets aan verdienen. En dit gaat uiteraard ten koste van je beleggingsrendement. Je hebt met een Bitcoin ETF verder niet zo veel spreiding (je investeert alleen in bitcoins), terwijl dat normaal gesproken juist een van de voordelen van een ETF is.

Wel of niet investeren in Bitcoin ETF?

Zoals we hiervoor al beschreven zijn er diverse voordelen en redenen om te beleggen in Bitcoin ETF. Je kunt gewoon bij je huidige vertrouwde bank of broker blijven, en je geld is gedekt onder het beleggingscompensatiestelsel. Echter is het ook van belang om te kijken naar de nadelen van Bitcoin ETF. De Bitcoin markt heeft namelijk weinig regulatie en daardoor zou er eerder sprake kunnen zijn van koersmanipulatie. Ook heb je weinig spreiding als je kiest voor Bitcoin ETF, want je belegt immers alleen in bitcoins, en je hebt ook nog eens de extra kosten die je bank of broker je in rekening brengt. 

Laat je niet al te veel opjutten door alle succesverhalen van anderen die in Bitcoin ETF beleggen of hebben belegd, maar kijk zelf goed naar of de voordelen en nadelen van dit beleggingsproduct voor jou in gezonde verhouding tot elkaar staan. Kijk daarnaast ook goed hoeveel geld je wilt en kunt missen als voor jou de keuze op Bitcoin ETF valt. Tot slot is het altijd goed om je bewust te zijn van het feit dat je zowel geld kunt verdienen als kunt verliezen als je belegt, en dat geldt ook voor investeringen in Bitcoin ETF. In het verleden behaalde resultaten geven immers geen garantie voor de resultaten in de toekomst.

De verschillen tussen een Bitcoin spot en een Bitcoin future ETF

Een Bitcoin spot ETF houdt zich normaal gesproken bezig met de spot prijs oftewel met de onmiddellijke wisselkoers van Bitcoin. Dit is dus de huidige, werkelijke marktwaarde. Bitcoin futures ETF’s investeren in zogenaamde Bitcoin future contracten. Deze contracten zijn afhankelijk van de prijs van Bitcoin op een toekomstige datum en er wordt van tevoren een verkoopprijs vastgesteld.

Het verschil tussen Bitcoin spot ETF en Bitcoin futures ETF ontstaat vanuit hun diverse beleggingsfocus. Zo is de spot het meest afhankelijk van de real-time waarde van Bitcoin, terwijl futures meer neigen naar het voorspellen van de prestaties in de toekomst op basis van gespeculeerde bewegingen. De waarde van een Bitcoin spot wordt bepaald door een bestaande Bitcoin marktprijs. De Bitcoin futures werken aan de andere kant op een voorspellingsmechanisme. Dit betekent dat het zich niet echt aan de Bitcoin prijs houdt, maar in plaats daarvan een Bitcoin prijs voorspelt voor een toekomstige datum.