Dit is de top 10 vrouwelijke cabaretiers van dit moment 

“Ik heb een heel zwaar leven”, iedereen kent dit hilarische nummer van Brigitte Kaandorp waarin ze uitlegt hoe ongelooflijk pittig en intens haar leven wel niet is. Naast deze vrouw kennen wij nog veel meer grappige vrouwen. In dit lijstje vind je dan ook de grappigste vrouwen die voor hun werk op het podium staan. Kijk je mee naar de top 10 vrouwelijke cabaretiers van dit moment?

Professioneel grappen maken. Soms als typetje en meestal met een politieke ondertoon. Met prachtige liederen, veel bombari of juist sober en alleen op een podium met een microfoon. Deze lijst laat zien dat wij in Nederland heel veel goede vrouwelijke cabaretiers hebben. Veel van deze vrouwen hebben daarnaast ook een feministische inslag in hun theatershows, of doen juist naast hun theatershow er nog veel meer naast, zoals het schrijven van boeken of het presenteren van televisie- of radioprogramma’s. 

Dit zijn de 10 beste vrouwelijke cabaretiers van dit moment:

1. Claudia de Breij

Op nummer 1 staat misschien wel Claudia de Breij. Zij is geboren op 13 maart 1975 in Utrecht en is naast cabaretier ook zangeres, televisiemaker, radio-dj en ze schrijft boeken. Ze is hilarisch, maar juist niet altijd. Ze scherpt ook maatschappelijke punten aan. Zoals over ongemakken rondom de zwangerschap, levenslessen met een humoristische inslag en ze zingt prachtige nummers, zoals: mag ik dan bij jou?

Dit is een video uit de Oudejaarsconference van 2022: 

2. Brigitte Kaandorp

We hadden het net al even kort over haar, maar Brigitte Kaandorp staat absoluut aan de top van de vrouwelijke cabaretiers van dit moment. Ze is al sinds 1983 actief op het toneel en dat legt haar geen windeieren want ze wint heel veel prijzen, waaronder de Gouden Harp in 2006. Naast hilarische theatervoorstellingen zingt ze ook veel en graag op toneel. En kan ze zich begeleiden op verschillende muziekinstrumenten, waarvan de ukelele misschien wel het meest bekend is. 

Dit is misschien wel het meest bekende stuk uit een theatervoorstelling van Brigitte:

3. Tineke Schouten

Lenie uit de Takkestraat en natuurlijk Bep Lachebek. Dan weet jij natuurlijk dat we het direct over de Koningin van de Typetjes hebben: Tineke Schouten. Ze is geboren en getogen in Utrecht en dat is dan ook precies wat je terugziet komen op het toneel. Ze sta nog steeds op het toneel waar je heel veel van haar bekende typpetjes terug ziet komen. Daarnaast zingt ze ook graag en veel in haar shows! 

Ontdekken wie Tineke Schouten in hart en nieren is? Bekijk dan zeker even deze video! 

4. Sanne Wallis de Vries

Opgegroeid in Amsterdam en volgende meerdere universitaire opleidingen in Amsterdam en Utrecht. Toch koos ze ervoor om kleinkunstlessen te gaan volgen. In 1995 deed ze mee met het Leids Cabaret Festival en mocht ze meedoen met Comedytrain. Vanaf daar ging haar carriere in snelvaart. Ze is te zien met soloprogramma’s maar ook in veel televisieprogramma’s zoals Kopspijkers en Koefnoen. 

5. Sara Kroos

Ze werd misschien wel het meest bekend toen ze mee ging doen met De Lama’s. Toch heeft Sara Kroos ook veel prijzen met haar theaterstukken gewonnen. Zoals Lam, Honger en Zonder Verdoving. Daarnaast begon ze ook met het schrijven van boeken. Haar laatste boek: Rood is ja, gaat over haar persoonlijke ervaringen rondom seksueel misbruik waardoor ze op een psychiatrische afdeling terecht kwam door traumatische ervaringen. 

6. Eva Crutzen

Je ziet haar ineens overal en ze is ontzettend hilarisch. Zo was ze langere tijd gebonden aan het radioprogramma Spijkers met Koppen en ze deed verschillende gastrollen op televisie. Sinds 2017 is ze veel te zien in Klikbeet en Promenade en ging haar carrière in een snel vaart omdat ze steeds bekender werd. En zo werden ook haar shows steeds meer populair. Ze won de Rabo Talenten Concours en de publieksprijs op het concours om de Wim Sonneveldprijs. 

7. Soundos El Ahmadi

Heb je het over Soundos dan heb je het over een Nederlandse actrice, presentatrice en stand-upcomedian. Ze is al sinds 1998 actief op het podium. En heeft meerdere cabaretprogramma’s waaronder Sounds aangenaam en Comeback Kid. Daarnaast is ze in heel veel films en televisie-programma’s te zien. Haar meest recente programma is Echt Waar?! Waarin ze samen met Leo Alkemade te zien is. Ze maakt graag grappen over haar afkomst en haar uiterlijk. Sounds El Ahmadi is geboren in Amsterdam in 1981. 

8. Karin Bloemen

Misschien wel de meest opvallende verschijning uit dit lijstje is Karin Bloemen. Zij is naast zangeres ook cabaretière. Al heel wat jaren weet ze zich goed te profileren op het podium. Ze heeft de academie voor de Kleinkunst afgerond en verschillende prijzen in de wacht gesleept, zoals de Annie M.G. Schmidtprijs, een Edison in de categorie Kleinkunst en de Gouden Harp. In haar laatste shows laat ze zien dat je tijdens het leven heel veel verzameld. Van foto’s tot aan kampeerspullen. Maar ook spullen waar je minder mooie herinneringen aan hebt. Ze heeft heel veel succesvolle shows gehad, zoals Karin in Concert, Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic en De Diva en de Divan.

9. Nienke Plas

Nienke is een absolute alleskunner. Zo werd ze vooral bekend van haar vlogs op Youtube. Maar ook in het dagelijkse leven blijkt Nienke Plas ongelooflijk grappig te zijn. Waarop ze besloot met een theatershow door het land te gaan trekken. Naast haar eigen realityserie, Youtube-serie én theatershow maakt Nienke Plas ook muziek. Ze is bekend met nummers zoals Zo Mooi en Houd Me Vast. 

10. Plien van Bennekom & Bianca Krijgsman

Zeggen we Plien van Bennekom dan zeggen we absoluut ook Bianca Krijgsman. En andersom. Want Plien en Biance staan vaak samen op het toneel met het cabaretduo ‘Plien en Bianca’. Kom jij uit de jaren 90 dan kun je dit duo ook goed kennen van het kinderprogramma Zaai. Daar vertolkten zij allebei de hoofdrol. Maar ook staan ze op het toneel met Owen Schumacher en Paul Groot. Je ziet ze allebei nog veel op televisie bij verschillende programma’s en in de vorm van verschillende typetjes. Zoals Kees & Co, Welkom in de jaren 60 en Luizenmoeder.