Tips om thuis je auto goed te onderhouden

close-up photo of vehicle headlight

Door zelf het onderhoud aan je auto uit te voeren bespaar je niet alleen geld op dure garage bezoeken, maar kan je zelf ook meer kennis krijgen over je auto. Door sommige basisonderdelen van het onderhoud aan je auto te leren, kan je de levensduur van je auto behoorlijk verlengen. 

Tegelijkertijd zorgt een veilige en goed onderhouden auto voor een betere rijervaring. In dit artikel bespreken we enkele tips voor het thuis onderhouden van je auto. We gaan in op regelmatige inspecties, het reinigen van de motor en vervangen van de olie en filters. 

Regelmatige inspecties zijn cruciaal

Het geheim tot het goed onderhouden van je auto is een regelmatige inspectie. Door je auto goed te controleren kunnen problemen preventief worden verholpen voordat ze extra schade aanrichten. Hieronder staan enkele belangrijke punten om te controleren:

  • Bandenspanning: Een goede bandenspanning zorgt ervoor dat je minder banden slijtage hebt en er minder brandstof wordt gebruikt
  • Verlichting: Verlichting is een essentieel onderdeel van een auto, zorg ervoor dat alle lampjes het doen en vervang lampen die het niet meer doen.
  • Remmen: Hoor je geluiden die niet gebruikelijk zijn tijdens het remmen, of voel je minder weerstand bij het rempedaal? Dan kan dit een teken zijn dat je remmen slijtage ondergaan en deze vervangen moeten worden.
  • Koolstofniveau: Door het koolstofniveau op peil te houden voorkom je oververhitting
  • Oliepeil: De bewegende delen in je motor moeten goed gesmeerd worden. Olie is hierbij het essentiële onderdeel, controleer regelmatig of het oliepeil in orde is.

Motor reinigen: een belangrijke en zorgvuldige taak

Je wil natuurlijk dat de motor zo lang mogelijk mee gaat. Veel mensen zorgen er bijvoorbeeld voor dat ze de auto eerst goed op laten warmen voordat ze hoger in de toeren gaan. Het schoonmaken van je motor is een essentieel onderdeel van een goede motor. 

Door gebruik te maken van een motor reinigingsproduct zorg je ervoor dat de verbrandingstemperatuur van het roet verlaagd, waardoor het roetfilter eerder kan regenereren. Hierdoor worden de opgeslagen roetdeeltjes sneller verbrand. 

Daarnaast wordt het cetaangetal verhoogd waardoor er een betere verbranding ontstaat. Total Diesel van Dutch Performance Products is hiervoor uitermate geschikt. Het zorgt voor een goede reiniging en geeft jouw dieselmotor weer een boost. 

Olie en filters, een essentiële en eenvoudige vervanging

Naast een goede reiniging is het vervangen van olie en filters cruciaal voor de gezondheid van je motor. Dit is gemakkelijk te doen in 3 stappen:

  1. Aftappen van olie: Warm de motor op, zet de auto vervolgens uit en zet een opvangbak onder de olieslang.
  2. Vervangen van filter: Verwijder het oude filter en vervang deze voor een nieuwe, klinkt simpel en dat is het ook. Let er op dat je de rubberen afsluiting van het nieuwe filter insmeert met olie.
  3. Nieuwe olie: Nu de oude olie er uit is en de filters vervangen zijn is het tijd om de nieuwe olie erin te doen. Let er altijd op dat je de aanbevolen hoeveelheid en type olie erin doet.

Tot slot

Door je auto goed te onderhouden kan je jezelf een boel geld besparen. Daarnaast is het altijd handig om zelf het één en ander te weten over je auto. Je weet maar nooit wanneer de kennis goed van pas kan komen. Door de gegeven tips te volgen en gebruik te maken van de juiste motor reiniging zorg jij voor een auto die goed blijft rijden en waar jij op kan vertrouwen.