Splinterbloedingen nagel: oorzaken, symptomen en behandeling

a close up of a person's bare foot on the floor

Splinterbloedingen onder de nagel zullen soms een bron van zorg vormen. Deze kleine bloedingen onder de nagel kunnen variëren in ernst en kunnen optreden als gevolg van verschillende oorzaken. En als je niet weet wat het veroorzaakt, dan kan dat best afschrikken. Gelukkig heb je ons, want in dit artikel zullen we dieper in gaan op wat splinterbloedingen onder je nagel precies zijn. We zullen de oorzaken, symptomen en eventuele behandelingsopties met je bespreken.

Let op! Als je twijfelt over hetgeen aan je nagels mankeert, dan kan het nooit kwaad om een medisch professional in te schakelen. Het is wellicht wat ongemakkelijk, maar beeld je maar gewoon in dat de dokter vast nog veel erger heeft gezien. Dat van jou valt dan nog mee.

Wat zijn splinterbloedingen?

Splinterbloedingen nagel verwijzen naar kleine bloedingen die zich onder de nagel bevinden. Ze worden vaak veroorzaakt door beschadiging van kleine bloedvaten onder de nagel. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze soms pijnlijk zijn en duiden op onderliggende gezondheidsproblemen.

Symptomen

We beginnen met de symptomen, zodat je wat beter kan classificeren of het inderdaad om splinterbloedingen gaat of niet. Denk je dat het het geval blijkt? Ga dan verder naar de oorzaken, zodat je kan deduceren waar het probleem vandaan komt. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • een kleine hoeveelheid bloed onder de nagel
  • een dunne, donkerrode, bijna zwart-bruine lijn onder de nagel (de ‘splinter’)
  • (waarschijnlijk) geen pijn en gevoeligheid onder de nagel

Mocht het zo zijn dat je een splinterbloeding als gevolg van trauma oplevert, dan is het niet gek dat je toch wat voelt. Anderzijds zal het waarschijnlijk gevoelloos zijn en kan het zijn dat je het pas veel later opmerkt.

Oorzaken en behandelingen

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van die splinterbloedingen, al zal het in de meest gevallen neerkomen op het eerste punt. Lees alles goed door en bedenk of je je misschien ergens in herkent.

#1 Trauma

Een van de meest voorkomende oorzaken is fysiek trauma aan de nagel. Dit kan optreden als gevolg van het stoten of kneuzen van de nagel.

Behandeling: tijd heelt alle wonden, en zo ook deze. Althans, bij ernstiger trauma zal het waarschijnlijk wat pijn doen, maar veel geneest vanzelf weer met wat rust en zorg.

#2 Bacteriële endocarditis

Ziekteverwerkkers zijn via wondjes in je huid, tandvlees of darmen in de bloedbaan gekomen en hebben de weg naar het hart gevonden. De infectie die daar ontstaat tast daar het hartvlies (endocard) aan. Deze patiënten zijn erg ziek en sommigen van hen zullen last krijgen van splinterbloedingen.

Behandeling: een patiënt met deze aandoening is erg ziek. Hij of zij zal daarom hiervoor al contact opgenomen hebben met een arts en onder behandeling zijn. De splinterbloedingen, die overigens bij lang niet al deze mensen voorkomen, zijn ‘bijzaak’.

#3 Sclerodermie

Splinterbloedingen kunnen ook op iets anders wijzen en dat is de auto-immuunziekte sclerodermie. Het verstrakt je huid en het bindweefsel in je organen neemt toe. Hoewel er maar weinig mensen zijn met deze aandoening, is er bij een enkeling weleens splinterbloedingen aangetroffen, waaronder in de nagelriemen.

Behandelingen: ook deze patiënten staan waarschijnlijk onder behandeling, ditmaal voor de auto-immuunziekte. Worden de splinterbloedingen opgemerkt, dan zal een medisch professional daarop anticiperen.

Overige oorzaken

Er zijn nog meer oorzaken die ‘mogelijk’ zouden kunnen leiden tot splinterbloedingen. Zo heb je wellicht een schimmelinfectie, een te hoog cholesterol gehalte of diabetes. Het is een mogelijke bijwerking van sommige medicijnen, zelfs van hele alledaagse dingen die je in de apotheek kan krijgen.

Maar goed, omdat de lijst dan in principe eindeloos kan worden, houden we het voor nu op de bovenstaande oorzaken (en behandelingen). Al helemaal de nummer 1 komt bij ontzettend veel mensen voor en is eigenlijk vrij onschuldig. De andere twee opties worden op verschillende plekken vaker benoemd, maar omdat splinterbloedingen daarbij nauwelijks voorkomen, kan je die wellicht ook aan de kant schuiven.

Wat te doen bij splinterbloedingen?

Sowieso zijn splinterbloedingen niet direct een reden tot paniek. Heb je het door trauma opgelopen, dan zal het vanzelf weer verdwijnen. Is het een gevolg van iets anders, dan ben je voor dat ‘andere’ waarschijnlijk al onder behandeling. Toch kan het nooit kwaad om even een belletje naar de huisarts te doen. Misschien kan de assistent(e) je helpen of kan er even een huisarts naar kijken. Zo word jij gerustgesteld en kan je weer verder met je leven. Het ziet er misschien niet echt mooi uit, maar bij zoiets als kalknagels wil je je meer zorgen maken, terwijl dat óók bij heel veel mensen voorkomt. Ach, je komt er wel uit.

Conclusie

Splinterbloedingen onder je nagels zien er niet echt appetijtelijk uit. Toch is het niet per definitie een reden tot paniek, omdat de splinterbloedingen vaak een onschuldige, onderliggende oorzaak hebben. Vaak gaat het dan ook vanzelf over. Als het wel door wat anders is ontstaan, ben je daar waarschijnlijk al onder behandeling voor. Either way hopen we voor je dat het goed kan. Een geruststellend belletje naar de huisarts kan ongetwijfeld ook geen kwaad.