De allerleukste zomervakantie voor je kind

man, woman and child holding hands on seashore

Welke dag in het jaar het ook is, het zit er weer aan te komen. De zomervakantie, doelen we dan op. Die ontzettend lange zes weken waarin je het kroost moet zien te vermaken. Een week of twee vakantie staat al gepland, maar wat doe je de rest van de maand?

In deze blog geven we je tips hoe je de leukste zomervakantie voor je kind kan creëren. Zie het als een soort handvat dat je kan gebruiken wanneer je er even moedeloos bij zit. Want ja, je hebt er misschien wel zelf voor getekend om kinderen te krijgen, maar nee, dat betekent niet dat het makkelijk is. We are here for you!

Tip 1: Uit logeren

Mocht je op een dag echt niet weten hoe je de combinatie van een vrij kind en je eigen werk voor elkaar krijgt? Wellicht kan je het kroost uit logeren sturen. Bij opa en oma of een ander familielid is dat vaak het makkelijkst en krijg je het wellicht nog wel voor elkaar om het meerdere nachten te laten zijn. Waarschijnlijk vind je kind het zelf leuker om naar een vriendje/ vriendinnetje te gaan, maar weet dan wel dat er mogelijk de UNO reverse card wordt gespeeld. Met andere woorden, dat het kind in kwestie dan ook bij jullie komt logeren.

Tip 2: Kinderkamp

Voor de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden van het kind, kan het raadzaam zijn hem of haar op een kamp te sturen. Als voorbeeld nemen zeilscholen die dit soort kampen aanbieden. Het kind leert nieuwe kinderen kennen én maakt zich tegelijkertijd vaardig in een sport. De combinatie van het actieve en sociale zal veel goeds doen. Een voordeel voor de ouders is dat ze gewoon rustig aan het werk kunnen en even wat vrije tijd hebben. Een echte win-winsituatie voor beide partijen, dus.

Tip 3: Een nieuwe hobby

In de zomervakantie is er bij uitstek tijd om een nieuwe hobby te leren. Eentje waar ze zichzelf in kunnen ontwikkelen en de rest van het jaar hun vrije tijd (voor een gedeelte) mee kunnen opvullen. Het enige dat je als ouder moet doen, is het faciliteren van de benodigde spullen/ diensten. We hebben ter inspiratie alvast een aantal hobby’s op een rijtje gezet. Lees:

  • acteren
  • schilderen
  • een muziek instrument bespelen
  • schaken
  • een nieuwe sport
  • bakken
  • programmeren
  • en ga zo maar door

Er zit ongetwijfeld iets tussen waar het hart van je kind harder van gaat kloppen.

Tip 4: Bucketlist maken

Wat zijn nou realistische dingen van de bucketlist van je kind, waar hij of zij in de zomervakantie eindelijk tijd voor heeft? Van spontane dagjes weg tot een avondje genieten van een ‘patattafel’ of een groepsreis van Vinea, het kan allemaal. Mocht je meerdere kinderen hebben, dan is het wellicht raadzaam om een soort ‘limiet’ op het aantal punten neer te zetten, om te voorkomen dat je er straks elk vrij moment aan kwijt bent.

Al met al kunnen we concluderen dat het zeker wel mogelijk is om de zomervakantie met een paar tips op te vullen. En dan wel op een manier dat het leuk is voor zowel kind als ouder (of verzorger), natuurlijk. Wij hebben er in elk geval al zin in, en jij?